Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Львівська єпархія УПЦ (МП) підтримує ЗСУ у війні "проти агресора"

Єпископ Львівський і Галицький УПЦ (Московський патріархат) Філарет на сайті Львівської єпархії надав офіційний коментар з приводу інциденту, що стався у Жовкві, коли громада проводила в останню путь свого земляка, героя АТО Володимира Турчина. Процесія рухалась до місця поховання повз храм св. апп. Петра і Павла, ворота якого виявились зачиненими.
Львівська єпархія УПЦ МП

Єпископ Львівський і Галицький Філарет: "Шановні мешканці міста Жовкви!  Дорогі браття і сестри! Нещодавно жовківська громада попрощалася і провела в останню путь свого земляка – героя АТО Володимира Турчина. Ця сумна подія була затьмарена прикрим інцидентом. Похоронна процесія рухалась до місця поховання повз храм св. апп. Петра і Павла, ворота якого виявились зачиненими. Ця прикра помилка, яка сталася не навмисно, викликала негативну реакцію людей, присутніх на скорботній церемонії. Опісля в соціальних мережах на адресу настоятеля Свято-Петропавлівського храму протоієрея Стефана Хомина і парафіян з’явились обурені пости, в яких їх звинуватили у зневазі до пам’яті загиблого і потуранні російській агресії. Ситуація викликала глибоке занепокоєння у керівництва Львівською єпархією УПЦ і нами будуть прийняті всі необхідні міри, щоб залагодити конфлікт та відновити спокій і міжконфесійний мир у місті.

Перш за все я хочу від настоятеля Свято-Петропавлівського храму і всіх його парафіян висловити глибоке співчуття родині, близьким і нареченій новопреставленого раба Божого Володимира. Також я хочу низько вклонитися батькам і щиро попросити прощення за те, що не була належно вшанована пам’ять Вашого сина під час скорботної ходи на кладовище. Запевняю вас, що вини парафіян в тому що сталося немає, бо більшість з них йшло за гробом Володимира і ніхто навіть подумати не міг що таке станеться. Ми поважаємо подвиг Володимира, так само як і тисяч інших українських воїнів, які полягли у зоні ведення бойових дій, захищаючи країну і молимося за упокій їхніх душ. Вранці в суботу у Свято-Петропавлівському храмі була відслужена панахида за Вашим сином –новопреставленим воїном Володимиром, так само і в неділю, 16 липня, після Літургії собором священиків також була звершена панахида.

Протягом усього часу військових дій у Свято-Петропавлівському храмі, як і в усіх храмах Львівської єпархії УПЦ підносяться особливі молитви за здоров’я наших воїнів, які несуть важку військову службу на Сході України проти агресора, та упокоєння душ тих, хто героїчно віддав своє життя. Україна – це наша Батьківщина, ми народилися на цій землі, тут живемо, говоримо її мовою, любимо її, для неї працюємо і молимося за неї і за наш український боголюбивий народ. Переконатися в цьому можна на кожному Богослужінні. Я звертаюся до всіх, хто сумнівається в патріотизмі наших парафіян: прийдіть до храму святих апостолів Петра і Павла і переконайтесь самі, перш ніж слухати недоброзичливців. Ви не почуєте тут ні прокльонів, у яких нас звинувачують, ні ненависті, ані сепаратизму, лише щиру молитву і прагнення найшвидшого припинення кровопролиття.

Парафіяни Свято-Петропавлівського храму не лише моляться, свою патріотичну позицію вони підтверджують справами. Неодноразово парафія надавала допомогу Збройним Силам, а саме: купляла бронежилети, військову амуніцію, передавала на передову продукти харчування, забезпечувала медичними препаратами поранених у Львівському військовому госпіталі, надавала допомогу вимушеним переселенцям. Така діяльність проводиться на всіх парафіях Львівської єпархії. Крім цього, військові капелани єпархії звершують душпастирську опіку наших воїнів у багатьох військових частинах області. Вірні усіх парафій Львівської єпархії УПЦ захищають Україну від зовнішнього агресора, парафіянами Свято-Петропавлівського храму також є ветерани, які вже повернулись з війни і воїни, які і сьогодні перебувають в зоні ведення бойових дій. Ми розуміємо що таке війна, навіть якщо тут тиша і спокій.

За прикрий випадок, який стався 15 липня, нам усім жаль, ще раз прошу прощення у рідних, військових побратимів полеглого героя та у громади міста від себе, настоятеля храму святих апостолів Петра і Павла протоієрея Стефана Хомина та всіх парафіян. Сподіваюсь, що прикликавши на допомогу молитви Первоверховних апостолів Христових та Його Пречисту Матір, ми всі вийдемо з цієї прикрої ситуації як належить істинним християнам: з миром і взаємною любов’ю у Христі.

Хай святий преподобний Парфеній Римський воїн, покровитель міста Жовкви, і надалі оберігає жовківчан, які несуть військове служіння в зоні АТО, а також всіх мешканців міста.

Хай береже нас всіх Господь!".

Додамо, що 16 липня сайт Корупція написав: "Коли в Жовкві ховали місцевого мешканця Володимира Турчина, який днями загинув у зоні АТО, церква Московського патріархату вразила людей своїм жестом – церковні служителі навіть не відчинили дверей храму, щоб провести в останню путь загиблого.

Користувачі соцмереж висловили своє обурення з цього приводу. 

Особливо радикальні люди пропонують «спалити», «вигнати» церкву і т.д. Більш стримані містяни виступили за те, щоб зібрати загальноміське віче і запросити на нього районну, міську владу, представників духовенства всіх конфесій. На цьому віче пропонують поговорити про діяльність у Жовкві УПЦ МП і особисто отця Степана Хомина, який є настоятелем цього храму. Думки коментаторів зійшлися в одному – церква, яка не поважає українських героїв, не поважає власну громаду, не може існувати в їхньому місті.
Колишній військовий, голова спілки ветеранів Афганістану Жовківщини Олександр Кіцілінський також негативно висловився про отця Степана Хомина. За його словами, це не перший подібний випадок. Зокрема, коли у 1995 році всім містом ховали його друга-афганця, отець Степан відмовився відправляти похорон, адже він був не впевнений, чи ця людина хрещена і чи в їх патріархаті. Також у 2008 році районна організація ветеранів Афганістану відкривала і освячувала Пам’ятник Знак на честь полеглих в земляків, отця Степана Хомина запросили помолитися разом з іншими священиками міста. Він обурено заявив, що не буде молитися з єретиками і розкольниками".
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ