Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівська міська рада шукає винних в падінні стіни будинку на пл.Соборній, 15

На засіданні виконавчого комітету львівської міської ради було розглянуто питання аварійно-небезпечної ситуації навколо будинку №15 на пл.Соборній приналежного до майнового комплексу “Галицький ринок”, в якому нещодавно впала одна із стін.
 Зокрема міський голова Андрій Садовий поцікавився чому підприємство, яке зараз орендує це приміщення не провело негайних протиаварійних робіт зразу ж після вкладення договору оренди. Хоча в договорі оренди зазначено, що такі роботи мали проводитися в нагальному порядку. Він також зазначив, що орендувати об’єкти, які  мають таке вигідне місце розташування знайдеться багато бажаючих і при невиконанні умов договору його можна розірвати.
 “Ми взяли будинок в дуже важкому стані, в якому він стояв не перший рік. Ми чітко розуміємо умови договору оренди і дотримуємося їх. Проте попри те, що будинок нами орендований, ми не можемо проводити жодних будівельних робіт без дозволу, який мав би надати міськвиконком. Оскільки це є пам’ятка архітектури і на нас зразу ж посипляться звинувачення у нищенні історичної спадщини. З іншого боку той же міськвиконком має до нас претензії, що ми не проводимо робіт щодо  запобігання аварійності,”- розповів “Гал-info” представник підприємства-орендаря  ЗАТ “Технопарк ЛЗТА” Тарас Ситник.
 “Те, що зазначено в договорі оренди повинно бути виконано. Для того щоб проводити роботи для усунення аварійного стану йому не потрібно дозволу міськвиконкому. Йому потрібно звернутися в  “Держархбудконтроль” з висновками управління з надзвичайних ситуацій і дістати дозвіл. Взагалі  зараз передача таких об’єктів у оренду буде відбуватися відкрито і на конкурсній основі. Дозвіл на оренду цього приміщення було видано в.о. Зиновієм Сіриком. Це було одне з останніх його рішень, ”- прокоментував “Гал-info” міський голова Львова Андрій Садовий.
 На підставі рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 21 травня 2004 року будинки №14-15 на пл. Соборній виключено з житлового фонду та переведено у нежитлові приміщення. Перед тим  спеціально створена комісія   з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  визнала відповідні будівлі аварійними і такими, що загрожують обвалом. В червні того ж року ухвалою міської ради було прийняте рішення про приватизацію ринку “Галицький” на конкурсній основі.   Проте прокурором міста Львова були опротестовані ці рішення, оскільки будинки становлять історичну цінність для міста. Протест  був задоволений   і дозволено віддавати в довгострокову оренду з умовою збереження історичного вигляду будинків. Будинок №14 на площі Соборній  віддали в оренду на 25 років  ТзОВ “Передзвін”, а будинок №15 на такий же термін орендувало  ЗАТ “Технопарк ЛЗТА”. Крім типових обов’язків, орендарі цих будинків  зобов’язані замовити та виготовити  технічну документацію на усунення аварійного стану будівлі та забезпечити використання приміщень за призначенням як пам’яток архітектури, негайно приступити до усунення аварійного стану будинку №15, профінансувати відселення мешканців усіх квартир в будинку №15, що коштувало орендарям  близько 2 мільйони гривень. В будинку згідно з муніципальним інвестиційним проектом  постане сучасний торгово-офісний комплекс “Галицький ринок Договори укладені за погодженням відділу охорони культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації.
    
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ