Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівська «Свобода» провела панахиду та віче пам’яті на Пагорбі слави

У неділю, 26 липня, свободівці Львівщини провели панахиду та віче-реквієм пам’яті українців, замордованих московським імперіалізмом. Ці заходи відбувалися водночас зі святкуванням 65-річчя „визволення Львова” Російським молодіжним братством на Пагорбі слави, і стали альтернативою форуму проросійських сил, – повідомила прес-служба Львівської обласної організації ВО „Свобода”.

 

 «Зауважимо, що вночі проти неділі суд заборонив Російському молодіжному братству проводити акції в центральній частині Львова та розгортати так звану „георгіївську стрічку” – символ військової доблесті армії Російської імперії. Російське братство, попри рішення суду, намагалося на Пагорбі слави розгорнути свою символіку, але їм не дозволили цього зробити. Організаторам святкування „визволення” довелося обмежитися промовами й покладанням квітів», – йдеться в повідомленні прес-служби.

Після панахиди перед зібранням виступив заступник голови Львівської обласної організації ВО „Свобода” Андрій Холявка. «Сьогодні вони намагалися „взяти” Львів, - сказав він, - спробувати його на зуб. Востаннє вони робили це у 1997 році. Нині ми толерантно і переконливо продемонстрували, що не варто цього робити, якщо шкода зубів. Ми захищаємо свою пам’ять, на яку вони спробували посягнути. Ми їм цього не дозволили й не дозволимо ніколи».

Голова Львівської обласної організації ВО „Свобода” Ірина Сех виступила із заявою щодо святкування Російським братством „65-річчя визволення Львова”. За її словами, українці по-іншому трактують історичні події, які розгорталися наприкінці липня 1944 року в нашому краї.

 

«Наші визволителі – УПА, єдина українська армія, яка боролася за волю України проти всіх загарбників, - йдеться у заяві. - Ще живі свідки подій, коли ті, що за кілька років проголосили себе „визволителями”, втікаючи з нашого краю, залишали за собою гори трупів на Лонцького та в інших катівнях. Ще живі люди, рідні й близькі котрих загинули від рук „визволителів”, і ті, що зазнали поневірянь по Сибірах. Розмахувати нині перед ними прапорами і символікою поневолювачів – цинічно і жорстоко. Ми хочемо сказати „Досить!” ініціаторам цих провокаційних акцій, а також тим, за чийого „благословення” вони відбуваються».

 

Ірина Сех заявила, що Парламентська Асамблея Ради Європи окремим рішенням офіційно визнала те, що було давно очевидним для всіх людей доброї волі – принципову тотожність гітлеризму та сталінізму, їх злочинний, антилюдський, тоталітарний характер. Знущанням є святкувати визволення від „коричневої чуми” „червоною холерою”.

 

«Всеукраїнське об’єднання «Свобода» заявляє, - йшлося в промові, - що не дозволить використовувати пам'ять українців, загиблих у роки ІІ Світової війни, для пропаганди комуністичного режиму та промосковської ідеології в Україні та нашому краї зокрема. Ми не допустимо використання російської імперіалістичної та комуністичної символіки на вулицях м. Львова. Ми вшановуємо пам'ять загиблих у роки війни від фашистського та сталінського режимів. У ці дні ми віддаємо шану нашим героям, які зі зброєю в руках боронили Україні від гітлерівської та сталінської навали, і схиляємо голови у жалобі за невинними жертвами тої кривавої війни».

 

Додамо, що ГО "Галицька Русь" не планує сьогодні, 27 липня, проводити акцію "Георгіївська стрічка" у Львові: нині вони беруть участь у заходах зі вшанування жерт Снилівської трагедії, яка стала 27 липня сім років тому.  

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ