Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівські рухівці вимагають від НБУ розібратися з "дочками" російських банків

Фракція Народного Руху України у Львівській обласній раді вимагає від Національного банку України та уряду здійснити заходи із стимулювання виводу грошей українців з російських банківських установ до державних банків України, перевести цей процес у публічну площину, що повинно стати вагомою частиною інформаційної політики України, закликати закривати там рахунки та виводити гроші, застосовувати обмежувальні заходи.

Про це йдеться у заяві фракції Народного Руху України у Львівській обласній раді щодо ситуації, що склалася з курсом та станом національної грошової одиниці - гривні.

"Вже два роки поспіль українці отримують до різдвяних свят подарунок від уряду і Національного банку України у вигляді різкого обвалу національної валюти (гривні). Грудень 2014 року – січень 2015 року – падіння національної валюти з 13 до 16 грн за 1 долар США. Грудень 2015 року – січень 2016 року – падіння національної валюти з 23 до 24.70 грн. За минулий рік падіння удвічі – з 13 грн. до 23 грн.  Падіння тільки з початку нового року – 5%. І це мова тільки про безготівковий ринок. Готівковий ринок коливається на рівні 27 грн за долар. 

Пройшов рік і ситуація повторилася дзеркально. У той же час баланс експорту та імпорту на кінець 2015 року є позитивний. Національним банком України введено такі драконівські адміністративні перепони щодо можливості купівлі валюти по контрактах ЗЕД та щодо обов’язкового продажу валютної виручки, що наврядчи малий та середній бізнес мав можливість так потиснути на курс. 

Так у чому ж справа? Звичайно, є фундаментальні речі - втрата традиційних російських ринків збуту української продукції,  зниження цін на традиційні товари  українського експорту – зернові та метали. Зрештою, дика корупція у відносинах бізнесу та влади, абсолютна безпомічність правоохоронних органів в боротьбі з чорним ринком валюти, який повернув Україну в середину 90-х років. Все це так. Однак. 

Україна уже більше року у стані фактичної  війни з Росією. Якщо рік тому об’єктивно можна було зрозуміти, що миттєве розірвання фінансових та економічних зв’язків з РФ могло викликати крах фінансової системи України, то як пояснити те, що доля російського капіталу у банківській системі України не зменшилася, а збільшилася. 

П’ять «дочок» російських банків («ВТБ БАНК» (Банк ВТБ, Росія); «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк (Промінвестбанк)» (Державна корпорація «Банк розвитку та зовнішньоекономічної діяльності (Внєшекономбанк, Росія); «Сбєрбанк Росії» (Сбербанк России); «АЛЬФА-БАНК» (Альфа банк, Росія); «БМ БАНК» (Акціонерний комерційний банк «Банк Москви»), де частка російського капіталу перевищує 90 %,  займають, за приблизними експертними оцінками, від 15 до 20% відсотків у банківській системі України. За останній рік ця частка суттєво зросла.

Більше того, відбувається витіснення російським капіталом європейських банків з теренів України. Найсвіжіший приклад – це  продаж групою «Юнікредіт» Укрсоцбанку російській Альфа-Груп.

Тобто, йде повзуча експансія, інтервенція Росією українського фінансового та економічного простору. Тільки з початку нового року ці банки скупили на міжбанку понад 100 млн доларів. Знову ж таки, ці структури протягом року отримували рефінансування з НБУ. Тобто вони почуваються, як риба у воді і, як мінімум, отримують повне сприяння у своїй роботі. В результаті такої фінансової політики НБУ прості українці компенсують ворогові – РФ, втрати від знецінення рубля.  

Більше того, коли інші українські і європейські банки у зв’язку із знеціненням національної валюти намагаються піти назустріч українським позичальникам, реструктуризуючи і частково змінюючи умови кредитування – російські банки, зокрема “ВіЕс Банк”, який здійснює свою діяльність у Львові, займає надзвичайно жорстку позицію, буквально ставлячи наших українців на коліна, забираючи останнє.

В зв’язку з цим, фракція Народного Руху України у Львівській обласній раді вимагає від Національного банку України та уряду здійснити заходи із стимулювання виводу грошей українців з російських банківських установ до державних банків України, перевести цей процес у публічну площину, що повинно стати вагомою частиною інформаційної політики України, закликати закривати там рахунки та виводити гроші, застосовувати обмежувальні заходи.

Ситуація з гривнею ще раз підтверджує, що не можна воювати і одночасно вести бізнес з агресором.

Слава Україні!" - йдеться у заяві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ