Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівський академічний театр імені Леся Курбаса святкує 30 років

Сьогодні, 27 березня, Львівський академічний театр імені Леся Курбаса на вул. Леся Курбаса, 3 відзначає 30-річчя. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Привітати із ювілеєм театралів завітав заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко. 

«Сьогодні в нас день театру, сьогодні в нас 30 років театру імені Леся Курбаса. Є дуже багато важливих людей, які цю таку довжину, яку ми маємо в житті, роблять широту тої довжини такою дуже емоційною. І інколи театр дає нам змогу зупинитися, інколи театр дає нам змогу подумати, а інколи театр дає нам змогу не думати, відволіктися», - зазначив Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку.

Дипломом від громади міста Львова нагородили колектив Львівського академічного молодіжного театру імені Леся Курбаса за високу професійну майстерність, сумлінну й віддану працю на творчій ниві, вагомий внесок у розвиток українського театрального мистецтва та з нагоди Міжнародного дня театру.

Довідка:

Львівський академічний театр імені Леся Курбаса створений у 1988 році Володимиром Кучинським та групою молодих акторів, котрі, як і видатний український режисер Лесь Курбас зі своїми колегами у 1918 році, відчули потребу «…вернутися прямо до себе, …сказати щось нове, тому, і тільки тому, створити театр».

Від часу свого заснування Театр імені Леся Курбаса переріс в один із найвідоміших театральних колективів, як в Україні, так і за її межами. Вистави театру «Благодарний Еродій» за Григорієм Сковородою, «Між двох сил» за Володимиром Винниченком, «Апокрифи» за Лесею Українкою, «Сни» та «Забави для Фауста» за Федором Достоєвським, «Хвала Еросу» та «Silenus Alcibiadis» за Платоном, «Марко Проклятий або Східна легенда» за поезіями Василя Стуса, «Чекаючи на Ґодо» за С. Беккетом гідно репрезентували Україну та здобули високі нагороди на численних міжнародних театральних фестивалях.

Театр імені Леся Курбаса за короткий термін зміг стати одним із найкращих в Україні, при тому, що час становлення колективу припав на складний період в українській історії.

Театр неодноразово бував з гастролями у Києві, Харкові, Сімферополі, Одесі, Севастополі, Керчі, Івано-Франківську, Чернігові, Миколаєві, Черкасах, Тернополі, Донецьку та інших містах України.

Високий художній рівень постановок цього театру засвідчують численні ґран-прі та нагороди на престижних міжнародних фестивалях: «Золотий Лев» (1989, 1994, 2000), Чеховський фестиваль (1996), «Слов'янський вінець» (1997), «Сібіу», Румунія (1998), «Контакт», Польща (1998), «Бутрінті», Албанія (2001), «Херсонеські ігри» (1994, 2001), «Боспорські агони» (2001, 2002, 2006), Стобі, Республіка Македонія (2002) та інших.

Театр став першим лауреатом премії Василя Стуса. У 2006 Театр нагороджено Національною премією ім. Т. Г. Шевченка, а в 2007 році присвоєно звання академічного.

Театр першим здійснив сценічні постановки діалогів Григорія Сковороди, Платона, поезій Василя Стуса, Богдана Антонича, драматичних поем Ліни Костенко.

Увесь цей час театр працював як унікальний методологічний центр, опанував і розробив цикл театральних методик та тренінгів акторської психофізики, пластики, голосу, провів серію спільних проектів з Workcenter Єжи Гротовського (Італія), Школою драматичного мистецтва Анатолія Васильєва, Осередком театральних практик «Gardzienice» (Польща), Саратозьким міжнародним театральним центром (США), проводив цикл лекцій та майстер-класів в Єльському, Колумбійському, Пенсильванському та інших університетах і театральних школах США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ