Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівський слід у довиборах на Прикарпатті

Вибори у 87-му окрузі на Прикарпатті супроводжували скандали. Проте визначити переможця все ж таки вдалося. Питання лише, чи це остаточне рішення, чи результат голосування будуть переглядати або й зовсім анулюють.

Нагадаємо, 4 квітня Центральна виборча комісія повідомила, що на довиборах до Верховної ради на окрузі №87 в Івано-Франківській області переміг кандидат від політичної партії “Слуги народу” Василь Вірастюк, який набрав 31,25% (15 076 голосів). Інший кандидат Олександр Шевченко від політичної сили “За майбутнє” набрав 29,69% (14 327) голосів, а Руслан Кошулинський від ВО “Свобода” – 28,86% (13 927). 

На окрузі поліція розпочала 17 кримінальних проваджень. 2 із них - пов’язані із порушенням виборчого законодавства, ще 5 - стосуються виборчого процесу. Крім того, за час виборів правоохоронці отримали 113 повідомлень про ймовірні порушення. Результати голосування на п'яти дільницях визнали недійсними і оскаржують в суді. За даними руху “Чесно”, на Прикарпатті з семи дільниць зникли близько 500 бюлетенів.  Переважно ті, що згідно з інформацією в протоколах від ДВК були віддані за Олександра Шевченка.

Згодом окружний адміністративний суд Івано-Франківська визнав рішення ОВК №87 про перерахунок голосів на двох дільницях незаконним.

Регіональний аналітик громадського руху “Чесно” Олексій Роговик у коментарі Гал-інфо розповів, що ці вибори були складними і суперечливими, але результати навряд чи будуть анульовані. 

“Ці вибори були дуже скандальними, ми побачили все: був дуже тривалий підрахунок голосів, під час якого лунало багато взаємних звинувачень між кандидатами, зникали члени ОВК,  було мінування, великі проблеми з підрахунками. 8 днів без перерви люди мали працювати. Ми бачили десант народних депутатів, які сумнівно себе поводили, вимагали деяких кандидатів ставати на коліна, вилучали посвідчення у журналістів. Були і спецпризначенці, ми бачили також штучну заміну голови ОВК. 

Загалом багато було речей, які ставлять під сумнів результати цих виборів. Потрібно, щоб правоохоронні органи провели розслідування всіх обставин,  з'ясувати потенційно можливі шахрайські дії з  документацією, з виборчими бюлетенями, зі  спотворенням результатів виборів, оскільки  досить багато даних про те, що такі випадки були. Багато з цих випадків вже стали предметом судових оскаржень, щодо деяких з них тривають судові процеси.  Щоб не підривати довіру до виборів, як головного демократичного інституту, і загалом щоб була довіра до новообраного депутата, треба розслідувати всі порушення. Це дасть можливість у майбутньому запобігти таким порушенням.

Щодо повторних довиборів, я думаю, це малоймовірно. В історії України були такі випадки, але це було не суто юридичне, а політико-правове рішення, і це були загальнонаціональні вибори.  Щодо місцевих виборів, то навряд чи таке буде. Мова йтиме швидше за все про перерахунок на окремих дільницях.  Судові процеси тривають, позовів справді багато і вони подають доволі оперативно, бо партії влади хочуть якомога швидше оголосити себе переможцями і закрити це питання.  Проте процес ще триває”.

Нагадаємо, 30 березня Центральна виборча комісія на своєму засіданні внесла зміни до складу окружної виборчої комісії №87.  За інформацією ОВК, відбулась заміна голови виборчої комісії Руслана Кашнікова на Олексія Остроухова (суб’єкт подання – партія «Голос», фракція якої зареєстрована у ВР), а також 3 членів комісії. Новопризначені члени комісії не з’явилися на продовження засідання окружної виборчої комісії 30 березня о 12 годині. Тож 31 березня Центральна виборча комісія прийняла рішення про чергову заміну голови ОВК 87-го округу. Так, головою став львів’янин Андрій Лозинський, який був очільником Львівської обласної ТВК на місцевих виборах восени. 

Кандидат в депутати Руслан Кошулинський - представник "Свободи", учасник АТО і колишній віцеспікер парламенту вважає результати виборів несправедливими.

“До мене звернулися голови 6 громад Івано-Франківщини, щоб я балотувався за цим округом. Таке рішення було прийняте, оскільки у мене є досвід законотворчої діяльності та досвід у самоврядуванні. Крім того, у мене у цьому виборчому окрузі живе родина, я там працював і добре знаю округ. Як на мене, виборча кампанія проводилася у брудний спосіб. Зафіксовано безліч порушень, розпочато кримінальні провадження. Щодо часу, за який відбувався підрахунок голосів на 87-му окрузі, мабуть, на президентських виборах США голоси рахували швидше. ВО “Свобода” вважає, що вибори на 87-му окрузі є несправедливими і ми вимагаємо, щоб ці вибори влада визнала як такими, що не відбулися. Особливо, враховуючи те, що влада стала не нейтральним суддею, а співучасником порушень. Навіть президент України брав участь у неприхованій агітації за кандидата від правлячої партії”.

Щодо майбутніх планів, то Руслан Кошулинський стверджує, що зупинятися не збирається. 

“Особисто я завжди діяв за принципом витягнутої руки: де можеш, там і роби. Чи на війні, чи у парламенті я роблю завжди все, що можу. Тож і тут, де буде змога, продовжуватиму свою діяльність”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ