Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львів'ян запрошують на перегляд фільму про Мирона Кипріяна

Львів'ян та гостей міста запрошують на кінопоказ документального фільму Дарія Гірна про львівського художника Мирона Кипріяна. Перегляд фільму відбудеться в рамках проєкт "СценоГРАФ" 18 грудня о 16.00 год. Про це повідомили 15 грудня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.

Авторка фільму Дарія Гірна пояснює, що Мирон Кипріян — український сценограф-рекордсмен, який здійснив близько 300 постановок на українській та світовій драматичних сценах. Він придумав чорну коробку сцени, ставив вистави про космос ще до польоту туди Гагаріна, вперше в тоталітарній радянській системі почав змінювати українське=шароварщина на українське=європейське.

"Кипріян — мабуть мій перший герой, якого не хочеться ідеалізувати. Знайомлячись з ним, розумієш висоту його таланту, але усвідомлюєш складність особистості. Аристократичне (буржуазне) походження, зв’язки закордоном (неблагонадійність), гомосексуальність, про яку знали оточуючі, на мою думку, дуже звужували межі його свободи. Мені він видався конфліктним, вимогливим, самотнім. Коли він когось не любив — „шукай 5-го кута“, як сказала одна зі спікерок нашого фільму. Але коли любив — віддавав усе", — зазначає Дарія Гірна.

Додамо, що більшість професійного життя Мирон Кипріян працював у Львівському театрі імені Марії Заньковецької. За цей час він перевернув усталену систему роботи колективу і підняв престиж посади театрального художника, урівнявши його з важливістю головного режисера.

Кінопоказ відбудеться 18 грудня о 16.00 год у Галерея Сценографії (театр Лесі, вул. Городоцька, 36). Вхід вільний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ