Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львів'янин, який підкорив Еверест, заявив, що готовий стати донором кісткового мозку

Львівський підприємець Роман Городечний (перший львів’янин, який піднявся на Еверест, співвласник компанії «Regno», інвестор у проекті будівництва «PORT Logistic Center») публічно заявив, що готовий стати донором кісткового мозку.
Фото: Гал-інфо

Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.

«Щогодини один українець чує страшний діагноз «рак крові», а кількість людей, які страждають на захворювання крові, зростає шаленими темпами. Я щодня бачу в стрічці: «Потрібні кошти на термінову трансплантацію кісткового мозку. Зробіть, будь ласка, репост. Кожна хвилина важлива!». І прийняв рішення — стати донором кісткового мозку, щоб мати шанс врятувати людське життя.

Заповнив коротку анкету про стан здоров’я, не більше 10 хвилин мого часу. Зараз чекаю на доставку тест-набору донора. Далі внесення інформації про мене в загальний реєстр. І якщо мої клітини комусь знадобляться — мене повідомлять про це. Можливо, цього не трапиться ніколи, а можливо, якась людина саме зараз шукає донора.

Моє рішення = людське життя. Хочу, щоб таких важливих рішень серед українців ставало більше. Можливо мій пост мотивуватиме когось зробити те саме. «Трансплантація кісткового мозку» — це лише звучить страшно. Насправді ніхто не забиратиме у мене частину кісткового мозку, сама процедура абсолютно безпечна і не становить жодної загрози для здоров’я. Сам процес схожий на забір крові.

Говорив з лікарями, насправді, можливість співпадіння генотипів між двома випадковими особами мінімальна. Але якщо донорів буде більше, то і шанси знайти необхідного донора для хворої людини будуть збільшуватись. Станом на зараз тільки 5411 українців зареєстровано у національному реєстрі (і аж 32 мільйони у світі)», – зазначив Роман Городечний.

До слова, також Реєстру донорів кісткового мозку необхідна фінансова допомога. Кошти йдуть на оплату аналізів потенційних донорів. Реєстр оплачує їх з благодійних внесків, адже це недержавна організація. Закликаємо усіх регулярно підтримувати реєстр зручним благодійним платежем! Оформити підписку можна тут. Допомогти реєстру боротися з раком крові можна також через мобільний додаток МОНОбанку, підписавши свій Кешбек на благодійність UBMDR.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ