Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Марчук: Україна домовляється про 30 кілометрову зону безпеки з центром у Широкиному

Триває друга спроба щодо мілітаризації Широкиного. Про це на Фейсбук написав Євген Марчук.

Євген Марчук:

Це була перша спроба. Але тоді режим тиші протримався тільки півтори доби.

Зараз, через півтори місяці, друга спроба. Бойовики вийшли із Широкіно, але артилерійські позиції не змінили.

Попередньо погоджено, що в центрі Широкіно буде встановлений цілодобовий спостережний пункт Спільної спостережної місії (СММ) ОБСЄ., яка збільшує для цього кількість персоналу.

Завершується погодження участі також українських і російських військових, які входять до СЦКК (Спільного центру контролю і координації), в заходах по контролю ситуації в Широкіно у взаємодіїї з ОБСЄ.

Ще дуже багато роботи. Розмінування, санітарно-епідемологічні проблеми, об*єкти життєзабезпечення, забезпечення правопорядку в самому Широкіно ... Тут ще не все остаточно погоджено.

А головне це відведення на 15 кілометрів важких озброєнь (артилерія, танки і міномети) від центру Широкіно обома сторонами. Тобто створення 30 кілометрової зони безпеки.

Йде погодження з російською стороною.

Це рутинна і нервова робота - точні географічні координати, топографія, оцінка на місцевості, обставини тактичного і стратегічного характеру та багато іншого.

Але найголовніша проблема в тому, що після Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року і вересня 2014 року, де стоять підписи представників України, Росії , ОБСЄ, а також представників так званих лнр-днр, бойовики при підтримці Росії не дотримувались їх виконання. Вони, порушуючи ці домовленості, зайняли Дебальцево, частину Широкіно і вторглися в декілька так званих сірих зон по всій лінії зіткнення і в порушення цих угод, продовжують і далі використовувати важкі озброєння при обстрілах.

Саме тому українська сторона, яка неодноразово пропонувала Росії декілька варіантів демілітаризації Широкіно, не може поспіхом і безоглядно йти на демілітаризацію цього багатостраждального населенного пункту.

І саме тому експлуатація так званого "жесту доброї волі" (одностороннього виведення бойовиків із Широкіно) і нав*язування українській стороні неприйнятної поведінки аж ніяк не впливає на українську позицію.

Демілітаризація Широкіно ще тільки розпочинається.

Паралельно іде дуже непростий процес погодження з російською стороною відведення важких озброєнь калібром меньше 100 мм для артилерії, для мінометів 85мм. та танків по всій ліїї зіткнення на максимальну дистанцію ефективності їх озброєння. Тут є деякі плюси, але до остаточного погодження ще потрібно багато попрацювати. Завтра робота в Мінську.

А це мій обнадійливий пост від 22 травня 2015 року.

Yevgenij Marchuk
22 травня · 
Шановні мої френди !
На даний момент (16.00 за Києвом) уже 12 годин як зупинений вогонь в районі Широкіно. Працювали над цим останніх три дні і останню ніч. В районі Широкіно за останніх 12 годин ніхто не вбитий і не поранений. Якщо вдасться і надалі дотриматись домовленості про припинення вогню в районі Широкіно , про яку ми не повідомляли, може з*явитися надія. Але поки що пройшло дуже мало часу. Дуже крихка конструкція. Якщо до завтра і далі буде, як домовились(тільки припинення вогню), розповім деякі деталі.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ