Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Марк Цукерберг дискримінує львів'ян

Головною новиною серед інтернет-залежних львів'ян стало блокування у Facebook львівської соціальної спільноти «Варта-1». Європейський банк реконструкції та розвитку профінансує у Львові вирішення проблеми утилізації муніципальних твердих відходів. СБУ пропонує посилити кримінальну відповідальність для промосковських клевретів.

Також в огляді найцікавіших подій минулого тижня такі теми. Варшава хоче від сусідів грошей – багато і відразу. Кишинів прогнав із країни незваних руских гостей. Лідерові КНДР прийшло до душі лякати весь світ ядерним апокаліпсисом. Путін вдруге репрезентував себе міжнародним ізгоєм – відмовився взяти участь у засіданнях ООН. США звільняють свою територію від руских резидентів, а власних доморощених так званих «зелених» і «антифашистів» почали кодифікувати як внутрішніх терористів і креатуру Кремля.

ЄБРР профінансує проект «Тверді відходи Львова»

На сайті Європейського банку реконструкції та розвитку 1 вересня розмістили повідомлення, що організація асигнує Львову кошти для будівництва заводу з переробки муніципальних твердих відходів (проект №49437). В ЄБРР повідомили про початок відбору компаній, які візьмуть участь у впровадженні першого етапу проекту «Тверді відходи Львова», вартість якого становитиме 35 мільйонів євро. Тендер для закупівлі товарів, робіт і послуг для зазначеного проекту оголосять у IV кварталі 2017 року.

Зокрема, на сайті ЄБРР іще зазначено, що у проекті передбачено початок рекультивації Грибовицького стихійного звалища і будівництво заводу з механіко-біологічної переробки сміття. Реалізаторами цих планів вказані Львівська міськрада та ЛКП «Зелене місто», їм же в ЄБРР довірили освоєння європейських коштів.

Асигнування проекту «Тверді відходи Львова» буде закрите 1 вересня 2018 року о 23:59 за київським часом. За детальнішою інформацією в ЄБРР радять звертатись до Вадима Ноздрі, директора ЛКП «Зелене місто» і позаштатного радника міського голови Андрія Садового.

«Facebook» блокує львівську соціальну спільноту

Ігор Зінкевич, депутат Львівської міської ради, повідомив, що у Міжнародний День знань адміністрація «Facebook» заблокувала найбільшу львівську соціальну спільноту «Варта-1». Депутат наголосив, що причини блокування невідомі, проте є тверде переконання, що «Варта-1» комусь добряче допекла. На звернення адміністратора львівської соціальної спільноти в офіс «Facebook» за роз’ясненнями у каліфорнійському Менло-Парку не реагують. Ймовірно, там усім колективом готуються до чергових пологів Присцілли Цукерберг-Чан.

Політичні причини блокування Ігор Зінкевич відмів відразу, залишивши соціально-побутову мотивацію – збір коштів для хворої дівчинки на сторінці спільноти, обговорення доцільності запрошувати священиків 1 вересня у школи, обговорення доцільності день «Першого дзвоника» перетворювати у релігійне свято тощо. Депутат розповів, що докладно переглянув усі правила мережі «Facebook» і дійшов такого висновку: причиною блокування сторінки «Варти-1» можуть бути або звинувачення у шахрайстві під час збору коштів, або скарги на зневаження релігійних почуттів. І, ймовірно, не помилився.

Нагадаємо, 30 серпня Галина Швець, мешканка села Коропуж (35 км від Львова) поскаржилась на сторінці «Варта-1» на греко-католицького служителя культу Івана Громика, який за похорон її батька вимагав 900 гривень для свого сімейного-ритуального підряду: 700 грн – собі шановному, а 200 грн – своїй попаді, яка за сумісництвом виконує у Христовій Церкві невластиві для жінки обов’язки дяка.

(Ватикан. Інструкція «Іndistimabile donum» [03.04.1980]: «(№7. Заборонено жінкам (заміжнім, дівчатам і черницям) прислуговувати при вівтарі як у церквах, так і в будинках, монастирях, колегіях, жіночих інституціях; №18. Жінки не можуть бути допущені до виконання функцій аколітів – паламаря, дяка»).

Отже, 30 серпня Галина Швець розповіла львівській спільноті про свої душевні страждання, які спричинив громадянин Іван Громик, а вже 1 вересня сторінку «Варта-1» заблокували. Можливо, так сталось або через прикрий збіг обставин, або постаралась якась зловмисна особа. Хтозна що вирішать іще написати на «Варті-1» у період 3-12 вересня, коли у Львові відбуватиметься Синод єпископів УГКЦ.

Не тільки з Фейсбуком в Україні проблеми

Володимир Бучко, блогер і політичний аналітик, розмістив на сайті президента України електронну петицію «Про обмеження прав на свободу слова і поширення інформації у відео-сервісі YouTube». Автор звернення повідомив, що останнім часом на відеохостингу спостерігається масова атака на українські ресурси. Деякі канали заблоковані, деякі отримали погрози бути заблокованими без пояснення причин. Це обмежує права українців на свободу слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, а також поширення інформації, що закріплено в статті 34 Конституції України.

Зазначивши, що московський офіс «YouTube» має повноваження модерувати не тільки руский, а й український сектор відеосервісу, аналітик Бучко закликав президента Петра Порошенка, як гаранта додержання прав і свобод людини і громадянина, вплинути на ситуацію. Зокрема, пропонуються такі варіанти вирішення проблеми:

▪ звернутись до американської компанії «Google», щоби повноваження з питань модерації українських «YouTube-каналів» передати Києву;

▪ розглянути можливість внесення змін до Закону України «Про захист персональних даних», якими зобов’язати іноземні компанії розміщувати в Україні сервери з даними українців, як це зроблено на РФ.

Покарання для зрадників України

Василь Грицак, керівник Служби безпеки України, запропонував запровадити на законодавчому рівні кримінальну відповідальність для тих громадян України – депутатів, політиків і громадських діячів, які відвідують РФ і підтримують незрозумілі контакти з представниками країни-агресора, а також висловився за підтримку запровадження біометричного контролю для іноземців від початку 2018 року. Василь Грицак наголосив: «Це однозначно допоможе нам у роботі. Я підтримую цю ініціативу президента, але пішов би ще далі: запровадив би законодавчу заборону та кримінальну відповідальність за відвідування країни-агресора для депутатів, політиків і громадських діячів».

Бажання очільника СБУ є прагматичним, проте половинчастим. Для прихильників «руского міра» доцільно законодавчо передбачити не тільки карну відповідальність, а й поразку у правах, яка повинна поширюватись і на членів їхніх сімей. Адепти «руского міра» ніколи – ані в мирний, ані тим паче у час воєнний – не виховають зі свого потомства патріотичних громадян України, отож ця рускомірська пандемія буде й надалі поширюватись. Історія знає такі способи боротьби зі зловредними антагоністами країни їхнього проживання аж до визнання їх «юридично мертвими», тобто позбавленими будь-яких прав.

Іще доцільніше було б імплементувати в Україні московську «Державну програму зі сприяння переселення на РФ співвітчизників». Цей проект діє від 22 червня 2006 року, а 14 вересня 2012 року Путін законодавчо зробив його безстроковим.

Наскільки нашим силовикам стало б легше й ефективніше захищати інтереси держави, якби Верховна Рада надала їм такий юридичний інструментарій. Виявила СБУ прорускомірского отщепенца, позбавила його громадянства України, зібрала йому на дорогу торбинку таких-сяких пожитків, вручила на кордоні «Листок возвращенца» і спровадила в ареал комфортного для нього побуту.

Спроба напоумити диверсантів Кремля

Глава СБУ через телеефір закликав Александра Бортнікова, керівника ФСБ РФ, опам’ятатись і зупинитись у московському шалі з підготовки терористичних актів на території України.

Василь Грицак мовив: «Я звертаюсь до вас як офіцер до офіцера... Навіть в умовах війни є правила, які не можна порушувати працівникам спецслужб. Ви перейшли всі межі, які тільки можна перейти. І ви, і я знаємо, що до організації терактів на території України – і в Одесі, і в Харкові, і в Херсоні та інших містах причетні співробітники спецслужб РФ. Загинули десятки людей, а багато поранені. Але на цей раз ви перейшли червону межу. Ви були готові підірвати у себе своїх російських громадян з метою, щоби дестабілізувати ситуацію в Росії і дати підстави для вторгнення на територію України, для початку повномасштабної кампанії. Чи ви до кінця усвідомлюєте те, до яких геополітичних наслідків могли привести ці дії? Ви віддаєте собі звіт, що за такі дії доведеться відповідати? Ви розумієте, що сьогоднішня політична влада, в тому числі й Путін, не вічні? Ви розумієте, яке прокляття отримають ваші діти? У ваших силах все це зупинити. Зупиніться!»

Незрозуміло, керівник СБУ до кого звернувся, до якого офіцера? Путін офіцерів зі свого оточення або пересадив у тюрми, або спровадив на пенсію, або ліквідував на РФ і закордоном. Бортніков пов’язаний із Путіним, наче сіамські близнята, йому вже не вибратись із кремлівського трясовиння. Безумовно, Василь Грицак зробив жест шляхетний, проте не адресний. Бортніков вже не офіцер, а фігурант міжнародного кримінального суду.

Варшава вимагає від Москви репарацій

Патрік Які, заступник міністра юстиції Польщі, вирішив, що не тільки ФРН, а й РФ також винна Варшаві 30 мільйонів царських рублів золотом на підставі Ризького договору від 1921 року. На Москві традиційно пообіцяли виплатити компенсацію, а як тільки Ризький договір підписали – традиційно обдурили сторону договору.

Нагадаємо, 24 серпня прем'єр-міністриня Польщі Беата Шидло заявила, що її країна має право на репарації з боку Німеччини за збитки, завдані під час Другої світової війни. Видання «Frankfurter Allgemeine Zeitung», з посиланням на експертний висновок аналітичної служби Бундестагу, повідомило, що в Берліні не бачать правових підстав Варшави для пред'явлення вимог про виплату репарацій. Усі польські репараційні претензії втратили юридичну силу в момент укладення у 1990 році «Договору про остаточне врегулювання щодо Німеччини» («Договір 2 + 4»), тому що «Польща під час підготовки цього Договору не пред'явила вимог про репарації шляхом мовчазної відмови», – сказано у висновку. Тоді було досягнуто згоду, що «Договір 2 + 4» після підписання «назавжди блокує будь-які вимоги репарацій». Крім того, для подібних вимог завершився і термін давності.

У Варшаві розуміють, що ніяких репарацій вони не отримають ні від Берліна, ні від Москви. Зазначені інформаційні сплески з вимогами репарацій правляча партія пісунів (PiS) адресує польському обивателю з метою нарощування партійного рейтингу за посередництвом традиційного польського політичного експансіонізму.

Молдова прогнала руску військову делегацію

У так званому «МЗС» невизнаного Придністров'я заявили, що Кишинів витурив із території Молдови делегатів із РФ і самопроголошеної Південної Осетії, які мали намір «прибути у Придністровську молдавську республіку на запрошення її керівництва». Молдавські прикордонники заборонили в'їзд на окуповану молдавську територію керівникові Колегії військових експертів РФ, членам делегації південно-осетинських сепаратистів, помічникові виконавчого директора правління фонду «Русский мир». Проте ПМР «особливу заклопотаність» викликала заборона на в'їзд до Молдови наглядачці від Кремля Ользі Гукаленко – представниці Верховної Ради ПМР на РФ.

У придністровському «МЗС» гучно заявили, що дії Кишинева «свідчать про чергове застосування механізму фільтрації зарубіжних гостей, які хочуть прибути у Придністров'я», а також про «відмову Кишинева від зобов'язань, взятих у рамках домовленостей переговорного процесу, і надзвичайно небезпечним прецедентом, який критично підвищує градус напруженості у відносинах сторін».

Кремль налаштований на конфронтацію

Як відомо, Молдова звернулася до ООН із проханням включити до порядку денного 72 сесії Генеральної Асамблеї питання про цілковите виведення руских окупаційних військ із Придністров'я. Відповідний лист Віктора Морару, постійного представника Молдови при ООН, оприлюднили 22 серпня. У зверненні він наголосив, що Москва взяла на себе зобов'язання до 2002 року повністю вивести свої війська з території Молдови, а вже настав 2017 рік.

Лавров розлючено заявив, що ті, хто ініціює виведення руских окупантів із Придністров'я, хочуть війни РФ із Україною і Молдовою. А ще «ті», які підказують Молдові такі дії, «гальмують роботу формату "5+2"». А рускі окупаційні війська вийдуть із території Молдови, «як тільки будуть створені умови». Що саме їм перешкоджає вийти вже сьогодні та які умови для цього потрібні, на Москві пояснити відмовились.

КНДР тероризує світ ядерною мілітаризацією

Москва продовжує оснащувати Пхеньян ядерними технологіями, щоби з допомогою північних корейців шантажувати увесь цивілізований світ. А самому товаришеві Ину вочевидь припала до душі роль міжнародного розбишаки.

Північна Корея через власні ЗМІ радісно повідомила світовій спільноті про свої нові мілітарні досягнення – 3 вересня успішно випробувала боєголовку з термоядерним зарядом для міжконтинентальної балістичної ракети. Північнокорейські спеціалісти, під наставництвом спеців із Москви, продемонстрували Ину водневу боєголовку, якою можна оснащувати балістичні ракети.

Японія і Південна Корея повідомили, що причиною нещодавнього сильного землетрусу на Корейському півострові став ядерний вибух, найпотужніший за всю історію ядерних випробувань КНДР.

Поштовхи зафіксувала і Геологічна служба США на відстані 48 км на північний захід від міста Кільчжу північнокорейської провінції Хамгьон-Пукто, де розташований північнокорейський ядерний полігон. Сейсмологи зафіксували землетрус силою у 6,3 магнітуди за шкалою Ріхтера – це вдесятеро потужніше за всі попередні випробування, які здійснювали ядерники КНДР.

Кремлівський ізгой

У Нью-Йорку 12 вересня розпочнеться 72 сесія Генеральної асамблеї ООН, яку очолить Мирослав Лайчак, представник Братислави, політик і дипломат, який був віце-прем'єром і міністром закордонних справ Словаччини.

Це буде перша Генеральна асамблея під час якої виступить Дональд Трамп, який має твердий намір здійснити реформу цієї організації. Американський президент вважає ООН неефективною структурою, таким собі міжнародним клубом, «головне завдання якого зібратись разом, погомоніти і гарно провести час». Та іще за американські кошти. У дворічний базовий бюджет ООН, який становить $5,4 млрд, США вкладають 22% від зазначеної суми, а в бюджеті ООН для «підтримки світового правопорядку», який становить $7,3 млрд, американська частка сягає 28,5%.

Під час 72 Генеральної асамблеї ООН розглянуть питання ядерної експансії Північної Кореї, присутність на українській території кремлівських терористів, вивід із території Молдови кремлівських окупаційних військ, інші важливі глобальні питання, економічні та кліматичні зокрема.

Путін у Нью-Йорк не приїде вже другий рік поспіль. На Кремлі відмовились коментувати відсутність свого очільника на міжнародному подіумі 18 вересня, де президент США збере всіх світових лідерів із метою обговорити реформу ООН та подальший світовий правопорядок.

НАТО готує відповідь Кремлеві

Німецькі журналісти дізнались, що серед країн-учасниць Альянсу поширили таємний документ, в якому йдеться про можливі варіанти відповіді НАТО на адресу Москви за порушення «Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності», який є чинним уже 30 років. Документ містить загалом 39 пунктів щодо можливих заходів реагування на московське віроломство. Серед них – встановлення систем раннього попередження, розширення програми ядерного стримування з боку НАТО, системи оборони проти підводних човнів, а також посилене застосування в ЄС американських бомбардувальників B-2 та B-52.

Безстроковий договір, підписаний у 1987 році між США і СРСР, забороняє виробляти і випробовувати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500) і малої (від 500 до 1000) дальності. США неодноразово звинувачували Москву, як правонаступницю СРСР, у порушенні умов зазначеного договору. Проте у відповідь із кремлівських веж лише показують непристойні жести.

США звільняються від московської агентури

Рішення Вашингтона закрити консульства РФ у США – найбільш жорстке дипломатичне протистояння у відносинах Білого Дому і Кремля за винятком 1917 року, коли на Петербурзі відбувся жовтневий переворот. Тоді США закрили на Московії свої дипломатичні місії. Нинішнє закриття руских консульств у США пов’язане зі зухвалим рішенням РФ скоротити на своїй території число співробітників американської дипломатичної місії на 755 осіб.

Як уже відомо, Білий Дім розпорядився закрити до вечора 2 вересня рускі представництва у Вашингтоні, Нью-Йорку і Сан-Франциско.

Отож 2 вересня у так званому вашингтонському торговому представництві РФ, приміщення якого агентура Москви використовувала для підривної діяльності на території США, демонтували камери, встановлені на паркані навколо будівлі. А на задньому дворі поспіхом спалювали документацію, в якій могла міститись інформація, цінна для ФБР. День перед тим подібна ситуація із масовим спаленням документів відбулась у Сан-Франциско: густий чорний дим валив із димоходу консульства РФ із такою інтенсивністю, що до приміщення терміново прибули сан-франциські пожежники.

Резиденти Москви знову традиційно брехали, що в їхньому приміщені ФБР проводить обшуки. Насправді, як видно з відеозапису, це були не обшуки, а поверховий огляд приміщень з метою з’ясувати, чи рускі достатньо активно пакують свої речі. Як повідомив телеканал «Fox News», перед офіційною передачею приміщень представництв РФ у відання американської сторони офіційні особи США і співробітники дипмісії РФ разом провели огляд будівель.

Представники Державного департаменту повідомили, що в руских резидентів від страху великі очі, через що й верзуть нісенітниці. Американські спецслужби не обіцяли ламати вхідні двері в представництва РФ, як теж не погрожували силоміць звільнити приміщення у тому випадку, якщо рускі не покинуть його добровільно або не вкладуться у нормативи, відведені для виселення.

Так зване торговельне представництво РФ у Вашингтоні втратило доцільність, тому що після 2 серпня, коли Дональд Трамп підписав санкційні документи, торгівля між США і РФ буде спадати до позначки нуль.

Генеральне консульство РФ у Сан-Франциско було виселене, бо ймовірно займалось вербуванням майбутньої кремлівської агентури у середовищі студентів, які приїжджають з усього світу навчатись у цьому каліфорнійському університетському кластері, який налічує понад десяток вищих навчальних закладів.

Незрозуміло, чому американці не закрили консульство РФ у Сіетлі. Каліфорнійський журналіст білоруського походження Руслан Гуржій повідомив, що по всьому західному узбережжі США і прилеглих штатах московська агентура формує воєнізовані підліткові загони, в яких дітей руских релігійних емігрантів – протестантів і православних – навчають прийомам рукопашного бою, поводженню з вогнепальною зброєю і метанню ножів.

Резиденти Москви в оточенні поліції США

Службові приміщення колишнього генконсульства РФ у Сан-Франциско контролює влада США, їх оточила і охороняє сан-франциська поліція. Про це сумно й розгублено повідомив Сергей Петров, колишній генеральний консул сан-франциського представництва РФ. Він розповів, що в побутових приміщеннях будівлі продовжують жити колишні співробітники консульства, яким американська сторона великодушно дозволила залишатись там до їхнього від'їзду на родіну. Колишнім працівникам рускої місії поставили крайній термін перебування на території США – до 1 жовтня.

Петров скаржиться, що резидентів Москви фактично виселили із їхніх квартир. На його переконання, американське поводження з рускими службовцями виходить за рамки міжнародно-правових норм. У таких нестерпних умовах співробітники консульства будуть змушені закривати всі поточні адміністративно-господарські справи. А всі неспалені документи, пов'язані з консульською роботою, будуть переміщені у консульство в Сіетлі, яке допоки функціонує.

Так звані «антифашисти» насправді є прокремлівськими терористами

Білий Дім, ФБР і Міністерство внутрішньої безпеки США повідомили, а представників місцевих органів влади попередили, що ліві екстремісти, відомі як «Аntifa», за останні півроку стали настільки войовничими і небезпечними, що їхню діяльність офіційно визнано «внутрішнім тероризмом». Ще до подій, які відбулись 12 серпня у відомому місті Шарлотсвіллі, Міністерство внутрішньої безпеки попереджало місцеву владу про дедалі більшу імовірність кривавого насильства між лівими анархістами, правими активістами і расистськими етнічними угрупованнями.

Тепер стало більше відомо про аналітичні дослідження 2016 року, про які раніше не повідомляли. В аналітичній записці сказано, що «екстремісти лівого анархістського напрямку були головними підбурювачами та ініціаторами насильства під час громадських мітингів проти ряду об'єктів». На американських ліваків покладена відповідальність за атаки проти поліції, створення соціальної напруженості довкола пам’ятників американської історії, проти органів американської влади і політичної системи. На «антифашистів» поклали відповідальність і за інсинуації проти так званих «американських символів капіталістичної системи – расизму, фашизму і соціальної несправедливості».

Відомо, що акції американських «зелених» проти видобутку сланцевих нафти і газу, а також американських «антифашистів» фінансує Москва. Зокрема, видання «Politico» писало, що у Палаті представників Конгресу США вимагають провести ґрунтовне офіційне розслідування причетності Кремля до фінансування кампанії екологів, які зворохобили американське суспільство проти розробок сланцевих газу і нафти.

Є припущення, що фінансування американських антагоністів здійснювали через консульства РФ на території США. Якщо таке припущення відповідає дійсності, тоді зрозуміло, що саме так інтенсивно спалювали у представництвах РФ у Сан-Франциско і Вашингтоні – ймовірно розписки в отриманні фінансування для підривної діяльності проти державного устрою та розвитку енергетичної економіки США.

Слава Рабінович, фінансист і відомий блогер, розповів, що за його інсайдерською інформацією московська агентура в своїх сан-франциських і вашингтонських пристанищах палила досьє про отруту, яку згодували Чуркіну, фотозвіти про вбивство Міхаіла Лесіна, «логи» із виламаних серверів Демпартії США, інші цінні папки з донесеннями на деревню Бачуріно, а Сергею Наришкіну зокрема.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ