Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Марина Порошенко відкрила V Міжнародний форум "Окупований Крим: 5 років опору"

Марина Порошенко відкрила V Міжнародний форум "Окупований Крим: 5 років опору" та відвідала виставку "Дивовижні історії Криму".

Дружина Президента України, голова Українського культурного фонду, співголова Ради з питань розвитку «Мистецького арсеналу» Марина Порошенко разом зі Спецпредставником Держдепартаменту США по Україні Куртом Волкером відкрили V Міжнародний форум «Окупація Криму: 5 років опору» та відвідали масштабний виставковий проект «Дивовижні історії Криму». 

Марина Порошенко підкреслила, що Крим – це Україна. «Таку відповідь дає український народ, дає кримськотатарський народ, дають усі демократичні народи й уряди світу. Наша боротьба триватиме доти, доки всі українські полонені та заручники – і в Криму, і на Донбасі, і в Росії – не повернуться додому», - сказала дружина Президента України. 

Марина Порошенко подякувала всім патріотам Криму, які сьогодні боряться за український Крим. «Увесь цей час наші серця й думки з українськими політв’язнями-кримчанами. Це і Олег Сенцов, і Олександр Кольченко, і Володимир Балух, якого, до речі, минулого тижня вивезли з Криму – за Урал», - наголосила Перша леді. 

Під час виставки відвідувачі познайомилися з культурним надбанням Кримського півострова, яке було представлено винятковими предметами з колекцій 15 українських музеїв та приватних колекцій. Коштовні прикраси скіфського золота, зразки зброї та посуду різних періодів, живопис, археологічні знахідки та твори сучасного мистецтва – все це унікальні міні-історії цивілізації на межі між Євразійським Степом і Середземномор’ям. 

Крім того, відвідувачі мали змогу почути про особливості кавової традиції, кримськотатарської вишивки, археологічної пам’ятки Мангуп-кале, караїмів, сарматських портретів, кімерійського міфу, степових курганів та вбрання таврійок. 

Спеціально для виставки художниця Марія Куліковська створила перформативну скульптуру «Зоряний пил». За допомогою металу, дерева, різних видів ґрунтів, корисних копалин, кам’яного пилу, піску, морської солі та інших матеріалів майстриня створила авторську інтерпретацію мапи Керченського півострову.

Заходи були організовані Національним культурно-мистецьким та музейним комплексом «Мистецький Арсенал», Кримським домом за підтримки Міністерства інформаційної політики та Міністерства культури України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ