Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мати засудженого в Росії українця закликала повернути його додому

Мати засудженого за звинуваченням у шпигунстві українця Валентина Виговського звернулася до громадськості за допомогою в поверненні сина, повідомляє кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк. Галина Виговська наполягає на невинуватості сина і пов’язує його арешт із репресіями проти українців в Криму.

«Політики часто називають прізвища відомих політв’язнів, але дуже рідко згадують Валентина Виговського, – пояснює своє звернення Галина Виговська. – Люди, друзі, я закликаю вас допомогти. Допоможіть повернути сина і патріота додому, адже його звинувачення несправедливе і він сидить у в’язниці чужої країни.

Наприкінці 2015 року Валентин Виговський був засуджений у Росії за звинуваченням у шпигунстві на 11 років позбавлення волі. Справа українця засекречена, з адвоката Іллі Новікова, що представляє його інтереси, взята підписка про нерозголошення.

Валентин Виговський відбуває покарання в колонії в Кірово-Чепецьку (Кіровська область Росії).

Міністерство закордонних справ України висловлювало протест через вирок. У МЗС зазначали, що консули України майже 8 місяців з часу арешту не мали доступу до ув’язненого українця, судові слухання у його справі проходили у закритому режимі, що є, на думку міністерства, «свідченням необ’єктивності та упередженості розгляду справи».

У зовнішньополітичному відомстві України називали інкриміновані Виговському злочини безпідставними, рішення Московського обласного суду політизованим і наполягали на негайному звільненні українця і його поверненні в Україну.

Із засуджених в Росії після анексії Криму і початку конфлікту на Донбасі українців додому вже повернулися Надія Савченко, фігурант справи Сенцова Геннадій Афанасьєв і засуджений за звинуваченням у шпигунстві Юрій Солошенко.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ