Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Майже 600 тис. мешканців Львівщини підписали декларації із сімейним лікарем

На Львівщині триває реалізація медичної реформи. Зокрема майже 600 тисяч мешканців вже підписали декларації із сімейними лікарями. Про це йшлося сьогодні, 18 червня, під час брифінгу у поліклініці Миколаївської центральної районної лікарні (ЦРЛ), повідомила прес-служба Львівської ОДА.

«На сьогоднішній день на Львівщині вже підписали 591 тисячу 191 декларацію. У системі E-Health зареєстровано 118 лікувальних закладів і 1482 лікаря, які можуть обиратися для надання медичної допомоги. Сьогодні важливо розуміти, що кожен має право обрати того лікаря, якому довіряє», - розповіла головний лікар Миколаївської ЦРЛ Ірина Хрущ.

Обрати лікаря, якому довіряє, вирішила і мешканка Миколаєва Ярина Білик, яка вже підписала декларацію із сімейним лікарем.

«В певний період часто зверталась до лікарів, оскільки були проблеми із здоров’ям, була в багатьох терапевтів і лікарка, яку сьогодні обрала, як кваліфікований спеціаліст сподобалась мені найбільше», - зазначила Ярина Білик.

Відтак, на Львівщині за проміжними результати реформи вже виокремились лідери у підписанні декларацій. Серед них сімейний лікар сільської лікарської амбулаторії села Рудники Олег Стецишин, з яким підписали 1992 декларації та сімейний лікар амбулаторії загальної практики сімейної медицини міста Миколаїв Зоряна Добушовська із результатом 1400 декларацій.

«Така кількість декларацій, на мою думку, результат кількох складових. Це – сильна команда, яка мене підтримує і розуміє важливість реформи, друге – довгорічний стаж роботи на дільниці та довіра населення до мене. Не менш важливою є інформаційна робота серед населення, яку проводять у районах. Зокрема роз’яснення, що це має значення для села, зокрема ті села, де є фельдшерсько-акушерські пункти. Якщо буде організована громада і будуть підписуватись до лікаря цієї амбулаторії, до якої вони територіально відносяться, то є шанс зберегти фельдшерсько-акушерські пункти», - наголосив Олег Стецишин.

«Відтепер пацієнт має контактний телефон лікаря, з яким уклав декларацію, адже він зазначається у бланку декларації, який залишається у пацієнта. Цього раніше не було. Відтак, зараз проконсультувати пацієнта можна і по телефону», - про одну з переваг змін у медичній галузі зазначила Зоряна Добушовська.

Нагадаємо, для того щоб обрати свого лікаря, потрібно:  взяти паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон і прийти до фахівця та підписати з ним декларацію. Для обрання лікаря дитині (педіатра) необхідно взяти ще свідоцтво про її народження. Дитину приводити необов’язково. Декларацію з лікарем в цьому випадку підписує один з батьків або інший законний представник дитини.

Підписати декларацію можна лише в медзакладах, що підключені до електронної системи. Вони матимуть наліпку «Тут можна обрати свого лікаря».

Лікар, або представник медзакладу (медсестра, працівник реєстратури) введе ваші дані в електронну систему. Після чого на ваш мобільний надійде СМС з кодом, який потрібно повідомити працівнику закладу. Декларацію роздруковують з електронної системи, ви перевіряєте правильність внесених даних та підписуєте її у двох примірниках, один з яких забираєте з собою.

До обов’язків вашого лікаря входить: лікування та обстеження, призначення необхідних аналізів, направлення до профільних спеціалістів, вакцинація, профілактика захворювань, видача рецептів, медичних довідок та лікарняних листків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ