Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Медицина Львівщини на межі виживання: бракує грошей навіть на зарплату

Цьогоріч за доведеними показниками Мінфіну в обласному бюджеті Львівщини на медицину мало бути виділено на 28 мільйонів гривень менше, ніж торік. У зведеному бюджеті області порівняно з минулим роком фінансування було зменшено на 100 млн грн. Про це сьогодні, 4 березня. відкриваючи розширене засідання обласної комісії охорони здоров’я за участі голів комісій районних рад Львівщини повідомив голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства та соціального захисту Богдан Чечотка.

Він також додав, що завдяки роботі комісії вдалося виділити на охорону здоров’я додаткові кошти. Відтак, порівняно з минулим роком фінансування з обласного бюджету було збільшено на 18 млн грн. Однак, коштів все одно бракує.

Брак коштів і зменшення фінансування були основною темою виступів голів відповідних комісій районних рад.

Приміром, як повідомив голова комісії з Городоцької районної ради Анатолій Матківський, цього року виділено на 1 млн грн менше, ніж торік. Представник Самбірського району наголосив, що у них взагалі біда з фінансуванням – бракує 5 мільйонів до кінця року, 90% всіх виділених на медицину коштів ідуть на оплату праці. У Яворівському районі бракує півмільйона гривень на медикаменти.

Бродівському району потрібно хоча б 30,1 млн грн, а виділено 25 млн, відтак, недофінансування лише заробітної плати становить 2,5 місяці. Голова комісії наголосив, що аби вийти «на нуль» по фінансуванню, потрібно буде скоротити 21 % працівників.

У Стрию недофінансування медичної галузі міста становить 3 млн грн, в Радехівському районі – 2,5 млн грн. Кам`янка-Бузьколму району бракує 1,5 млн грн на медикаменти для хронічних хворих, Золочівському району бракує 4 млн грн.

Крім того, майже всі представники районів наголошували – бракує санітарного транспорту, діагностичного обладнання. Подекуди швидкі їздять 10-15 років, а апаратура працює і по 20. Ще одна проблема – немає молодих фахівців. Випускники університетів не хочуть працювати в районах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ