Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мешканці зони конфлікту на Донбасі можуть опинитись без води

В результаті бойових дій, що порушують передбачений Мінськими домовленостями режим припинення вогню, системи водопостачання в східній Україні були неодноразово пошкоджені. Це позбавило доступу до води десятки тисяч мирних громадян, які проживають по обидві сторони від лінії розмежування. Нестача води в охоплених конфліктом районах Донецької та Луганської областей може мати довготривалі наслідки для виробництва продовольчих товарів, а також загрожує цивільному населенню холодною зимою, оскільки центральні системи опалення залежать від водопостачання, - йдеться в опублікованому сьогодні, 18 вересня, звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) .

У тематичному звіті «Доступ до води в охоплених конфліктом районах Донецької та Луганської областей» говориться, що ситуація ускладнюється тим фактом, що існуюча система водопостачання вимагала відновлення ще до початку бойових дій навесні 2014 року. Бойові дії перешкоджали проведенню відновлювальних робіт. До того ж, потужність водоносних станцій зменшилася внаслідок обстрілів електричних систем, що живлять станції.

«Доступ до води є правом людини, визнаним на міжнародному рівні – говорить заступник Голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг. – Обмежений доступ до чистої, безпечної води прийнятної якості в достатній кількості піддає ризику найбільш уразливі групи населення, включаючи дітей, людей з обмеженими можливостями і хронічними захворюваннями, а також людей похилого віку, які мешкають у віддалених районах, охоплених конфліктом».

Протягом декількох місяців СММ ОБСЄ виконувала важливу роль, сприяючи встановленню локального припинення вогню, щоб забезпечити доступ ремонтних бригад до місць пошкодження систем водопостачання та іншої інфраструктури життєзабезпечення. Серед населених пунктів, в яких завдяки цим роботам відновилося водопостачання: Трьохізбенка, Горлівка, Майорськ, Раївка, Комсомольське, Красноармійськ і Маріуполь. Однак результат від відновлювальних робіт не буде тривалим, якщо бойові дії не припиняться і продовжать завдавати шкоди системі водопостачання.

Спостерігачі СММ також встановили, що присутність ЗСУ та озброєних угруповань, а також наявність протипіхотних мін або снарядів, що не розірвалися, а також поганий стан доріг ускладнило доступ місцевого населення до колодязної води, а також перешкоджало доставці води в цистернах. У багатьох випадках робітники не могли виконати ремонтні роботи на системах водопостачання через триваючий вогонь, або не могли доставити необхідні запчастини для проведення ремонтних робіт через обмеження постачання товарів через лінію розмежування.

У своєму звіті СММ повідомляє, що розпорядження, що обмежують свободу пересування та / або поставок продовольчих товарів та води через лінію розмежування, впливають на постачання води, що надходить з населених пунктів, підконтрольних уряду в населені пункти, непідконтрольні уряду.

СММ закликає українську владу, а також тих, хто фактично контролює Луганськ і Донецьк, негайно припинити атаки на цивільне населення, включаючи об'єкти цивільної інфраструктури, необхідні для підтримки системи водопостачання, і дотримуватися Мінських домовленостей, включаючи негайне і повне припинення вогню, а також відведення всього важкого озброєння.

Звіт ґрунтується на даних, зібраних спостерігачами СММ ОБСЄ за період з травня по серпень 2015 року, включаючи непідконтрольні уряду території.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ