Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Міненергетики: Блекаут в Україні можливий лише теоретично

Про це повідомило Міністерство енергетики України з посиланням на главу відомства Германа Галущенка.

"Наша енергосистема протягом майже трьох місяців працює під постійними систематичними обстрілами. Тому вже є набір технічних рішень, щоб забезпечити стабільність її роботи. Це стосується і генерації, і передачі електроенергії. Упевнений, що система втримається і надалі за подальших можливих ударів", - зазначив Галущенко в ефірі телемарафону.

Він додав, що існує низка рішень і з погляду фізичного захисту енергооб'єктів, і технічного балансування системи, які доводять свою ефективність. Блекаут в Україні можливий теоретично, проте енергосистема постійно доводить свою стійкість протягом майже трьох місяців масованих атак. За словами міністра, через значні пошкодження і генерації, і систем передачі електроенергії до кінця опалювального сезону доведеться застосовувати графіки обмеження електропостачання. Проте вони мають бути контрольованими.

"Основна наша мета – зробити, щоб відключення були плановими та прогнозованими, щоб споживачі чітко розуміли, коли буде відключено електроенергію, а оператори систем розподілу – дотримувалися графіків відключень", - сказав він.

Наразі постійний моніторинг дотримання графіків відключень забезпечує Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП), Держенергонагляд, Служба безпеки України.

"На жаль, є факти порушень, насамперед із боку ОСР (операторів системи передачі – ІФ-У). Тому ми вживаємо заходів, у тому числі щодо керівників", - зазначив Галущенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ