Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Мінкультури проти приватизації державних цирків

Міністерство культури України висловилося проти передачі у приватну власність державних цирків, які Мінекономрозвитку внесло до списку об'єктів, що підлягають приватизації в межах реформування державних підприємств. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на офіційному сайті Мінкультури.

В міністерстві зазначили, що під час засідання 4 липня Міністерство економічного розвитку і торгівлі представило Дорожню карту реформування державних підприємств. Уряд підтримав пропозицію Міністерства економічного розвитку і торгівлі, стосовно необхідності реформування державних підприємств, і доручив оприлюднити на сайті Мінекономрозвитку перелік об`єктів, до яких, зокрема, увійшли державні цирки і кіностудії. 

В Мінкульті натомість наголосили, що публікація такого переліку не є прийнятим рішенням про приватизацію, а лише пропозиціями Мінекономрозвитку.

Уряд доручив цьому міністерству вносити зміни у згадані переліки у разі подання обґрунтованих пропозицій. Такі пропозиції Міністерство культури вже надіслало відповідним листом.

У ньому, зокрема, зазначається, що державні циркові підприємства забезпечують роботу циркового конвеєра – цілісної системи, в межах якої спільно сформовані циркові програми почергово демонструються для населення у стаціонарних цирках.

Приватизація згаданих підприємств порушить цілісність системи, унеможливить формування конвеєру та призведе до непоправних негативних наслідків для циркової галузі.

Щодо державних кіностудій - Мінкультури визначає напрямки їх подальшого розвитку (зокрема, шляхом пошуку інвесторів), і не планує найближчим часом вносити пропозиції стосовно приватизації.

Крім того, відповідно до статті 5 Закону України «Про приватизацію», Державне підприємство «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка» не може бути приватизоване як таке, що має статус національного.

Нагадаємо, що до переліку об’єктів, які підлягають приватизації, Міністерство економічного розвитку і торгівлі включило, зокрема, підпорядковані Мінкультури:

- Державне підприємство «Національний цирк України»;

- Державне підприємство «Харківський державний цирк імені Ф. Д. Яшинова»;

- Державне підприємство «Дніпропетровський державний цирк»;

- Державне підприємство «Запорізький державний цирк»;

- Державне підприємство «Одеський державний цирк»;

- Державне підприємство «Криворізький державний цирк»;

- Державне підприємство «Львівський державний цирк»;

- Державне підприємство «Державна циркова компанія України»;

- Державне підприємство «Українська творча дирекція з підготовки циркових атракціонів та номерів»;

- Державне підприємство «Дирекція пересувних циркових колективів України»;

- Державне підприємство «Українська кіностудія анімаційних фільмів»;

- Державне підприємство «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка»;

- Державне підприємство «Українська студія хронікально- документальних фільмів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ