Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мінрегіон пропонує будувати тільки енергоефективне житло

У проекті нових ДБН В.2.2-Х:201Х ʺЖитлові будинки. Основні положенняʺ пропонується ввести норму щодо проектування житлових будинків з класом енергоефективності не нижче ʺСʺ, - інформують у прес-службі Мінрегіону.

Це дозволить до 40% заощаджувати на енергії та у випадку реконструкції будинків суттєво продовжить їх строк експлуатації. Норма стосується нового будівництва та реконструкції.

 ʺ23 липня минулого року почав діяти важливий для енергонезалежності України закон щодо енергоефективності будівель. Він впроваджує європейські вимоги до енергозбереження, вводячи класи енергоефективності будівель від ʺAʺ до ʺGʺ. Тому у нових ДБН ці зміни повинні також бути враховані, а не міститися лише загальні вимоги, як це є сьогодні. У Європі енергоощадні технології — невід’ємна частина життя кожного мешканця. Ми маємо теж переймати цей досвід та забезпечувати жителів будинків необхідним теплом та комфортомʺ, — зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Відтак, згідно з проектом ДБН, житлові будинки та вбудовані в них приміщення громадського призначення слід проектувати класом енергоефективності не нижче ʺСʺ з урахуванням вимог ДБН В.2.6-31:2016 ʺТеплова ізоляція будівельʺ.

Проект нових ДБН розробляє ПАТ ʺКиївЗНДІЕПʺ.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2018 року вступила в дію норма щодо обов’язкової енергомодернізації будівель шкіл, а з 1 жовтня — дитячих садків. Завдяки цьому мінімум на 20% збільшується строк експлуатації таких будівель. Відповідні зміни містяться у нових ДБН В.2.2-3:2018 ʺБудинки і споруди. Заклади освітиʺ та ДБН В.2.2-4-2018 ʺБудинки і споруди. Заклади дошкільної освітиʺ.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ