Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Мінстратегпром презентував концепцію розвитку укриттів України

19 жовтня в одному з цивільних сховищ Києва відбулася презентація Всеукраїнського проєкту «Залізне укриття» за організації Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.
Фото: Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України

Участь у заході взяли Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін, його заступник Тимур Ткаченко, а також радник заступника голови Офісу Президента України Олександр Качурін, заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, Державний секретар Міністерства охорони здоров'я України Інна Солодка, заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Роман Примуш, народні депутати Анна Пуртова й Андрій Богданець.

Під час заходу Міністр стратегічних галузей промисловості розповів про результати проведеної роботи. Нагадаємо, 27 червня Уряд доручив Олександру Камишіну контролювати та координувати приведення укриттів України в належний стан.

Перша ревізія, проведена Міністерством у червні, виявила, що у фонді захисних споруд цивільного захисту України налічується 61 328 функціонуючих укриттів різного типу, значна частина яких — у неналежному стані. За чотири місяці роботи до належного стану було приведено 2 604 з них. До кінця року додасться ще 2 956 відремонтованих укриттів. На це піде 1,4 млрд грн. Джерела фінансування: місцеві бюджети, державні субвенції, кошти донорів та меценатів.

Сьогодні загальна кількість функціонуючих укриттів становить 61 803 споруди.

«Програма такого масштабу — це величезна кількість учасників, починаючи з місцевих органів самоврядування й закінчуючи благодійними фондами. Як координатори ми вдячні кожному з них, адже бачимо, наскільки злагоджено та віддано вони можуть працювати. Наша спільна мета — забезпечити належними укриттями все населення країни та розвинути культуру їх використання», — зазначив Олександр Камишін.

За ходом ремонтних робіт по всіх областях України відтепер можна слідкувати в режимі реального часу на сайті «Залізне укриття». https://www.ironshelter.gov.ua

Також під час заходу презентували посібник з методичними рекомендаціями щодо ремонту й облаштування укриттів різного типу. Це — перший в Україні такого роду документ, де охоплена максимальна кількість аспектів, які зводять усі вимоги до єдиних стандартів укриттів по всій країні. Така інформація стане в нагоді відповідальним особам в облаштуванні споруд цивільного захисту. Посібник — у відкритому доступі на сайті.

Міністерство працює і над культурою користування спорудами цивільного захисту.

«Для цього ми розробили навігацію, за якою можна легко знайти укриття навіть у чужому місті. Наша мета — не просто показати відмітку на карті, ми хочемо, аби люди мали маршрут прямо до дверей укриття», — сказав заступник Міністра Тимур Ткаченко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ