Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мін‘юст почав запроваджувати реальні зміни в пенітенціарній системі

Останні роки стали переломними для української пенітенціарної системи, адже вдалося розпочати ті реформи, які повністю змінять застарілі підходи та забезпечать формування тюремної системи європейського рівня.

Про це сьогодні, виступаючи на розширеній колегії Державної кримінально-виконавчої служби у Харкові, повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

"Десятиліттями пенітенціарна система була закритою і не реформованою. Фактично тут знищували людину і її гідність. Повернутися до нормального життя, потрапивши до наших тюремних установ, вдавалося дуже небагатьом. Наша команда змогла запустити процеси змін, які крок за кроком забезпечать формування нової гуманної тюремної системи європейського рівня. Вона не знищуватиме долю людини, а робитиме усе можливе, щоб українець, який вчинив помилку, усвідомив її, зміг виправитися і повернутися до нормального життя у суспільстві", - наголосив очільник Мін’юсту.

Він зауважив: за останні кілька років вдалося покращити рівень фінансування, а відповідно і матеріально-технічного забезпечення. Це дає можливість потроху приводити умови перебування підозрюваних та ув’язнених до європейських стандартів, ліквідувати переповнення місць тримання ув’язнених та засуджених, запобігти катуванням, гарантувати нормальну медичну допомогу та почати боротьбу з такими тяжкими хворобами як туберкульоз, ВІЛ, гепатити, забезпечити запуск пробації, в рамках якої проходить ресоціалізація громадян з судимістю та профілактика вчинення повторних злочинів.

За словами Павла Петренка, Мін’юст у реформуванні пенітенціарної системи керується двома ключовими принципами.

Перший – забезпечення престижності професії працівника установ ДКВС та підвищення поваги до людей, які працюють в установах виконання покарань. «Як Міністр юстиції я гарантую, що ми захищатимемо інтереси кожного співробітника системи ДКВС, який сумлінно виконує свої обов’язки», - заявив Павло Петренко.

Другий – зміна ставлення до тих громадян, які мали проблеми із законом і зараз перебувають за гратами.

"Наше завдання – дати таким людям реальний шанс після виходу з в’язниці повернутися до нормального життя. Саме для цього ми запустили повноцінну систему пробації, яка дає можливість допомогти засудженому виправитися й стати повноправним членом суспільства", - сказав очільник Мін’юсту.

Міністр юстиції поінформував присутніх, що впродовж 2018 року через апробаційні програми пройшло понад 100 тисяч засуджених. І лише 2 тисячі з них, а це менше 2%, вчинили повторні злочини.

Разом з тим працівники системи активно допомагають ув’язненим після звільнення знайти роботу й дім, знайти підтримку й своє місце в громаді.

"Завдяки цьому люди, які покинули установи обмеження волі не залишаться наодинці з собою без засобів для існування, без даху над головою, без надії на завтрашній день. А значить, вони не будуть вимушені вчинити повторний злочин, щоб просто поїсти", - резюмував Павло Петренко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ