Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мін'юсту вдалося стягнути з початку року 3,8 млрд грн аліментів

Державна виконавча служба стала відкритішою та ефективнішою, про що свідчить зростання показників роботи ДВС. Зокрема, за 10 місяців цього року органами державної виконавчої служби фактично виконано 40,5% документів з числа завершених, що на 8% більше за аналогічний період минулого року.

Про це заявила заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко під час прес-конференції щодо результатів роботи ДВС за ІІІ квартали 2018 року.

За словами Світлани Глущенко, у 2018 році велика увага Міністерства юстиції була приділена вирішенню таких важливих і соціально чутливих питань як стягнення заборгованості зі сплати аліментів та заробітної плати.  Зокрема, Мін'юстом разом з народними депутатами були розроблені два пакети законів #ЧужихДітейНеБуває, покликаних захистити права найменших українців. Документи передбачають посилення відповідальності неплатників аліментів, збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей, які проживають в неповних сім’ях, та запровадження пільг і стимулів для батьків, які сумлінно виконують свій обов’язок.

«Завдяки оновленому законодавству у сфері захисту прав дітей державним виконавцям Мін'юсту  вдалося стягнути з початку року 3,8 млрд грн аліментів на користь 541 тисячі дітей. Тобто в середньому на одну дитину стягнуто 7 тисяч гривень.  Українські діти відчули реальну підтримку з боку держави», - наголосила Світлана Глущенко.

За словами заступника Міністра, завдяки нововведенням майже 133 тисячам боржників з виплати аліментів обмежено право виїзду за кордон, керування автомобілем, користування зброєю та полювання. Окрім того, складено 26,7 тисяч протоколів про притягнення боржників до адміністративної відповідальності і судами винесено 2151 постанову про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. 949 боржників фактично відпрацьовують на суспільно корисних роботах, кошти за оплату яких ідуть на ліквідацію заборгованості по аліментах. Уже стягнуто 1,3 млн грн завдяки застосуванню до боржників санкцій у вигляді суспільно корисних робіт.

«Ще одним ефективним інструментом впливу на боржників стало накладення штрафів на суму заборгованості по аліментах. Завдяки застосуванню штрафних санкцій всього за 2 місяці з дня вступу в силу другого пакету законів #ЧужихДітейНеБуває вдалося стягнути 5,3 млн грн, які були спрямовані безпосередньо дітям», - зазначила Світлана Глущенко.

Вона додала, що з початку року майже 48 тисяч боржників погасили заборгованість по аліментах у повному обсязі, майже 40 тисяч виконавчих документів було відкликано стягувачами у зв’язку з відсутністю претензій до боржника.

«Іншим важливим напрямком роботи Міністерства юстиції є питання ліквідації заборгованостей з виплати заробітної плати та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами. З початку року нам вдалося погасити 388 млн грн заборгованості по зарплаті, завдяки чому 28,5 тисяч працівників нарешті отримали зароблені ними кошти», - підкреслила Світлана Глущенко.

Заступник Міністра нагадала, що з 2 квітня стартувала кампанія зі стягнення заборгованості по зарплаті: було створено регіональні штаби та мобільні виконавчі групи Мін'юсту, оприлюднено антирейтинги підприємств-боржників у всіх регіонах, розроблено технологічну картку для державних виконавців щодо роботи з боржниками, які перебувають у процедурі банкрутства, запроваджено постійний моніторинг та контроль за виконанням рішень про стягнення заробітної плати.

За словами Світлани Глущенко, Міністерство юстиції покроково втілює цілі і завдання, прописані у Паспорті реформи примусового виконання рішень. Зокрема, уже запроваджено зовсім новий рівень відкритості органів ДВС, які регулярно звітують про результати роботи як на рівні Міністерства, так і на рівні регіонів, влаштовують дні «відкритих дверей» та зустрічі з громадянами. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ