Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Міжнародні організації підтримують Україну в посиленні програми імунізації

Як повідомили у прес-службі МОЗ України, Всесвітня організація охорони здоров’я позитивно оцінила перехід України на багаторічне планування вакцин та поставок.

У ВООЗ зазначили, що нові підходи є запорукою безперебійного постачання безпечних та якісних вакцин на всі рівні і дозволить поліпшити надання послуг імунізації в кожному медичному закладі країни.

Нагадаємо, у січні 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв зміни до постанови №298, яка передбачає трирічне планування під час закупівель вакцин.

Розроблена Міністерством охорони здоров’я України і затверджена Урядом нова методика розрахунку потреби вакцин відповідає міжнародним стандартам, оскільки до роботи над нею долучились такі міжнародні організації, як Всесвітня організація охорони здоров’я та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

В методиці передбачено багаторічне планування національної програми імунізації і створення 25% буферного запасу вакцин із урахуванням потреби в вакцинах як для планових щеплень, так і для посиленої імунізації. Таким чином, планується отримати максимально точні розрахунки потреби, підвищити ефективність використання бюджетних коштів та максимально забезпечити українців необхідними вакцинами.

Щоб налагодити багаторічне планування в Україні, Центр громадського здоров’я МОЗ України разом із ВООЗ провели серію навчально-практичних семінарів для фахівців з регіонів. Учасники семінарів передусім освоювали нові методики оцінювання цільової групи та прогнозування постачання вакцин. Розглянули також прогнозування потреби й попиту на вакцини з огляду на спалах кору та заходи додаткової імунізації проти поліомієліту.

Нагадаємо, з початку року розпочалася підготовка до впровадження надзвичайних заходів для захисту дітей від кору у Львівській області - регіоні, де фіксуються найвищі показники захворюваності на кір. Аби збільшити рівень імунізації серед тих дітей, які пропустили планові щеплення з будь-яких причин, в регіоні працюватимуть мобільні бригади фахових медпрацівників. З другої половини лютого протягом декількох тижнів буде проведено щеплення дітей віком від 6 до 18 років в організованих колективах - школах, за обов’язкової умови - згоди від батьків.

Надзвичайні заходи з імунізації дітей, що розпочнуться з Львівської області, плануються також в інших областях України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ