Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

МОН затвердило 11 стандартів вищої освіти

Міністерство освіти і науки України затвердило десять стандартів бакалаврського рівня вищої освіти і один - магістерського. Вони містять перелік обов'язкових результатів навчання та компетентностей, які мають опанувати студенти під час навчання. Відповідні накази підписано у четвер, 4 жовтня, передає прес-служба міністерства.

Наразі стандарти затверджені для спеціальностей таких галузей знань:

- 101 «Екологія» галузі знань 10 «Природничі науки», бакалавр

- 104 «Фізика та астрономія» галузі знань 10 «Природничі науки», бакалавр

- 125 «Кібербезпека» галузі знань 12 «Інформаційні технології», бакалавр

- 135 «Суднобудування» галузі знань 12 «Механічна інженерія», бакалавр

- 136 «Металургія» галузі знань 13 «Механічна інженерія», бакалавр

- 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» галузі знань 15 «Автоматизація та приладобудування», бакалавр

- 162 «Біотехнології та біоінженерія» галузі знань 16 «Хімічна та біоінженерія», бакалавр

- 201 «Агрономія» галузі знань 20 «Аграрні науки та продовольство», бакалавр

- 242 «Туризм» галузі знань 24 «Сфера обслуговування», бакалавр

- 273 «Залізничний транспорт» галузі знань 27 «Транспорт», бакалавр

- 101 «Екологія» галузі знань 10 «Природничі науки», магістр.

Крім того, у найближчі місяці Міністерство планує завершити роботу та затвердити ще більш як 150 стандартів, за якими проходитиме підготовка фахівців інших спеціальностей.

“Стандарти вводяться в дію вже з цього навчального року. Тож ними вимоги мають бути враховані під час розроблення нових освітніх програм та навчальних планів. Затверджені раніше документи вишів щодо освітнього процесу залишаються чинними і діють до завершення навчання тих студентів, які були зараховані до затвердження відповідних стандартів. Проте заклад самостійно приймає рішення про оновлення вже існуючих освітніх програм відповідно до стандарту”, - пояснив генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров.

У МОН нагадали, що оновлення стандартів вищої освіти передбачає нова редакція Закону України «Про вищу освіту» (2014 рік). Нові стандарти, які з весни 2016 року розробляються науково-методичними комісіями МОН із залученням понад 1 тис науково-педагогічних та наукових працівників вишів, містять переліки компетентностей випускників та результатів навчання. 

Нагадаємо, у вересні Міністерство освіти і науки України розробило нові умови прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ