Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мовний бар’єр, або Чи хочуть українські біженці повернутися додому?

“49% українців, які переїхали після вторгнення, не хотіли б залишитися жити за кордоном… А майже кожен п’ятий вагається з рішенням повертатися чи залишатися”, - такими є результати дослідження Соціологічної групи Рейтинг.

Фото: Depositphotos

Бажання залишитись за кордоном чи повернутись в Україну залежить від різних чинників, серед яких основними є можливість комфортно жити й досягати успіху, освіта та доступність житла. Дохід, віра в перемогу, ставлення місцевих, випадки дискримінації, стать, вік, наявність та вік дітей, тривалість проживання - усі ці обставини також мають вплив на рішення українців у питанні повернення додому.

Можливість працевлаштування є однією з важливих обставин можливого повернення. З 2116 опитаних українців 49% мають роботу, з них найбільше у Східній Європі. “Рівень працевлаштування серед чоловіків майже у 1,5 рази вищий, ніж серед жінок”, - зазначено також у дослідженні. 

Слід зазначити, що велику роль у працевлаштуванні за кордоном відіграє мовний бар’єр. У 73% випадків саме відсутність вільної мовної комунікації стає причиною відмови у прийнятті на роботу.

Рівень володіння місцевою мовою беззаперечно впливає на соціальний статус біженців, процес здобуття освіти, можливість ефективно комунікувати зі співробітниками під час робочого процесу чи іншими місцевими жителями щодо побутових питань. Відповідно до результатів дослідження, лише 13% опитаних українців в Європі володіють мовою країни перебування на високому рівні, ще 20% - на середньому.

Додамо, що Всеєвропейське дослідження українців у Європі проведено Лабораторією Rating Lab відповідно до опитування Соціологічної групи Рейтинг. Учасниками опитування стали 2116 українців віком від 18 років і старші, які знайшли тимчасовий прихисток у 31 країні Європи після 24 лютого 2022 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ