Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ попереджає про підроблені ліки

Як інформує прес-службі МОЗ України, уже не вперше шахраї намагаються видати незареєстрований препарат за “ліки”, що нібито “рекомендує МОЗ України/міністр”.

Такі препарати продаються незаконно. І звісно, МОЗ України не рекомендує їх.

Підготували для вас інструкцію, як не потрапити у пастку шахраїв:

1. Перевірте, чи ліки не підробні

В Україні можна продавати лише ті ліки, які пройшли спеціальну перевірку та мають державну реєстрацію. Перевірити наявність державної реєстрації препарату можна у Державному реєстрі лікарських засобів України за цим посиланням.

Якщо ви виявили, що ліки не зареєстровані у Реєстрі, повідомте про ймовірні правопорушення у Держлікслужбу, а також зверніться до Поліції.

2. Зверніть увагу на джерело інформації

Зверніть увагу, на яке джерело посилається новина з “дивовижними ліками”. Як правило, шахраї створюють сайти-підробки - звертайте увагу на адресу сайта. Часто сайти-підробки мають лише одну сторінку - спробуйте зайти на інші сторінки сайту.

3. Зверніть увагу, яким чином вам пропонують придбати ліки

Згідно з законом торгівля лікарськими засобами здійснюється виключно через аптечні заклади і не може здійснюватися дистанційно та шляхом електронної торгівлі, а також поштою і через будь-які заклади, крім аптечних, та поза ними.

4. Зверніть увагу на формулювання

Формулювання на кшталт “спеціальна ціна від Міністерства охорони здоров’я” - це фейк. Ціни на ліки регулює вільний ринок, вони формуються з урахуванням багатьох факторів.

Наразі МОЗ України впливає на формування цін на ліки за програмою “Доступні ліки”: участь у програмі для виробників ліків добровільна.

5. Якщо ви маєте серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму чи діабет ІІ типу - скористайтеся урядовою програмою “Доступні ліки” та отримайте ліки безоплатно або з невеликою доплатою. Для цього треба звернутись до свого сімейного лікаря і отримати рецепт: http://moz.gov.ua/dostupni-liki

6. Не займайтеся самолікуванням - радьтеся щодо прийому лікарських засобів з лікарем

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ