Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ розширило перелік фахівців, які можуть проводити переливання донорської крові.

МОЗ розширило перелік фахівців, які можуть проводити переливання (трансфузію) донорської крові. До нього додались 26 лікарських спеціальностей, переважно хірургічного профілю. Про це інформує пресслужба МОЗ.

Раніше переливати кров, згідно з кваліфікаційними характеристиками, мали право лише лікарі-анестезіологи та лікарі-трансфузіологи. В постанові ж Кабінету Міністрів, яка врегульовує механізм забезпечення донорською кров’ю фронту, зазначено, що всі, хто не має відповідного фаху, зобов’язані пройти навчальну програму від Українсього центру трансплант-координації.

Відтепер, травматологам, комбустіологам, хірургам та багатьом іншим спеціалістам із відповідними навичками не доведеться проходити додаткове навчання з переливання крові. Адже вони вже ними досконало володіють.

Це зокрема дозволить широкому переліку лікарів, які боронять країну в лавах Збройних Сил України, використовувати кров та її компоненти для порятунку бійців на передовій. Без зволікань та зайвої бюрократії. Аналогічним чином це працюватиме й у прифронтових госпіталях.

Разом з тим, змінилися кваліфікаційні вимоги до отримання спеціалізації з «Трансфузіології». Тепер лікарі ширшого спектра спеціальностей зможуть її отримати. Це стимулюватиме збільшення кількості справжніх спеціалістів у відповідній галузі й допоможе врятувати не одну тисячу життів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ