Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Таблетка замість уколу: МОЗ України пропонує змінити підхід до призначення ліків

Як інформує прес-служба МОЗ України, відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Україні пріоритетним буде застосування неін’єкційних (пероральних) форм лікарських засобів.

У всіх випадках, коли таблетка і укол мають рівнозначну дію, лікарі мають призначати саме таблетовані форми. Такий проект наказу опублікували для громадського обговорення.

У всьому світі більше 50% усіх лікарських засобів прописуються, відпускаються або продаються неналежним чином, свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров’я. Одним з таких прикладів є надмірне використання ін'єкцій, коли більш доречно приймати ліки перорально. Це свідчить про те, що міф, ніби уколи більш дієві, аніж пігулки, поширений не лише в Україні. Насправді у більшості випадків немає значення, в якій формі діюча речовина потрапить в організм. Лише в деяких рекомендовано саме ін’єкційну форму (невідкладні стани, знепритомнення пацієнта, введення інсуліну, тощо).

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, в Україні надаватиметься перевага неін’єкційним (пероральним) формам лікарських засобів. Це визначається у відповідному проекті наказу МОЗ України “Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров'я України”, який оприлюднено для громадського обговорення.

Чому, якщо можливо, краще застосовувати не ін’єкції.

Для пацієнтів:

Найважливішим застосування цього підходу буде для дітей, адже введення препаратів шприцом з голкою має больовий й психологічний аспект. Часто діти після курсу ін’єкційного лікування починають панічно боятися лікарів і лікарень. Діти й дорослі не мусять терпіти біль, якщо можна обійтись без цього.

Традиційно ін’єкційні форми призначають для пацієнтів стаціонару, тож нерідко людина змушена знаходитися в лікарні, навіть коли немає потреби в цілодобовому нагляді лікарів. Більшість захворювань, при яких призначають уколи, можна лікувати вдома пігулками, знаходячись в комфортних для себе умовах.

Якщо лікар призначає вам ін’єкційні форми медичних препаратів - поцікавтеся, чи не можна замінити їх тим самим засобом, але в формі пігулки.

Для медпрацівників:

Шанси заразитися захворюваннями, наприклад ВІЛ, гепатитом В, гепатитом С, підвищуються при ін’єкційному введенні лікарського засобу. Адже медпрацівник може випадково поранитися голкою, якою була зроблена ін’єкція пацієнту.

Для мед закладу:

Використані засоби для ін'єкцій – небезпечне гостре сміття, що підлягає складній та коштовній утилізації. Також необгрунтоване використання ін’єкційного введення препаратів призводить до значних витрат у зв’язку із придбанням витратних матеріалів (шприців, голок, вати, спирту, навантаження на персонал).

Для бюджету:

Ціна пігулки і ін’єкції відрізняється через вартість флакону або ампули. Також для введення препарату в ін’єкційній формі додатково потрібні рукавички для медперсоналу, засіб для дезінфекції, вата або марля, іноді пластир. Робочий час медичного персоналу при переважному застосуванні ін’єкцій теж значно збільшується. Пігулки як рівнозначний по дії засіб є фінансово вигіднішим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ