Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

МОЗ завершило консультації про ліцензування лікарів

МОЗ завершило консультації про ліцензування лікарів. Про це повідомила Уляна Супрун.
На Львівщині посилять заходи щодо протидії захворюваності на кір

Як зазначила Супрун, міністерство охорони здоров'я України провело консультації щодо ліцензування з лікарями та управлінцями з усіх областей України — загалом взяли участь близько 1000 медиків.

"Під час консультацій отримали багато якісного зворотного зв’язку — ці висновки будуть враховані під час формування законопроекту та підзаконних актів. Запроваджуючи зміни, важливо комунікувати їх зі стейкголдерами. Ця процедура створення нових політик використовується нами з 2016 року і є дуже ефективним способом врахувати контекст та експертизу з різних рівнів й від різних учасників медичної системи. Так і має формуватися будь-яка політика в сучасному демократичному суспільстві - не у кабінетах урядового кварталу, а в широкій дискусії із залученням компетентних фахівців та найкращого світового досвіду", - зокрема зазначила Супрун.

Публічні консультації показали, що українські медики підтримують запровадження професійного ліцензування і готові докорінних змін у відносинах між лікарями та пацієнтами. Вони також хочуть, аби українські лікарі були частиною розвиненої світової медичної спільноти з притаманними їй інструментами контролю якості та доступу до практики.

В МОЗ зазначають, що запровадження системи ліцензування ліквідує колективну безвідповідальність. Зараз діє система атестації лікарів, яка підтверджує лише стаж, але не професіоналізм і не якість роботи лікаря. І фактично відсутній дієвий механізм персональної відповідальності лікаря перед пацієнтом за якість медичної допомоги. У кращому випадку йдеться про звільнення халатного лікаря, але часто для таких людей не становить проблему знайти собі роботу в іншому закладі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ