Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Музей Революції Гідності пропонує віртуальне повернення у часи Майдану

До Дня Свободи і Гідності після п’яти років реконструкції Будинок профспілок вперше відчинив свої двері для публіки. Тут відкрився Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану, де відбуватимуться різноманітні виставки та презентації, відкрите спілкування та спроби переосмислити й зберегти пам’ять про ту події. Про це йдеться у повідомленні УІНП.

«Майдан іще не закінчився, бо ще далеко не всі ідеї Майдану втілені у життя і боротьба триває. Тому нам треба не стільки святкувати, скільки не забувати. Місія Музею Майдану – не дати суспільству забути про те, що було в 2013-2014 роках. Нагадувати про це навіть тоді, коли нас намагатимуться переконати, що все було марно і стало ще гірше. Переконаний, що якраз пам’ять про Майдан є найкращим запобіжником для неповернення країни у період до 2013 року», - зазначив на відкритті Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Першою спробою повернутися в реальність п’ятирічної давності стала інтерактивна виставка «Назустріч свободі», розгорнута в Центрі. Підлогу Центру прикрасила стилізована карта Майдану з позначенням місць головних подій Революції Гідності, барикад та центральних будівель. Від цих місць до стелі тягнуться тонкі линви, на яких розміщені картки з коротким описом пов’язаних із ними подій. Поряд на екрані на всю стіну демонструється хроніка тих подій. Збоку – «революційна» бочка для багаття та шина із мотком колючого дроту. Тут же розміщений інформаційний бокс, де можна знайти багато матеріалів з історії Майдану. Заплановано і відтворення «топографічної стіни» із дощечок із назвами населених пунктів, і кожен відвідувач може принести і лишити там свою дощечку зі своєю назвою.

Тут же можна поринути у віртуальну реальність за допомогою проекту Aftermath VR: Euromaidan, над яким працювала команда New Cave Media. Вдягнувши VR-шолом, кожен може опинитися вранці 20 лютого 2014 року на Інститутській та через архівні матеріали, артефакти з Майдану та 360°-інтерв’ю з очевидцями відчути себе одним із учасників подій того «чорного четверга».

Виставка розгорнулася на двох поверхах, а загалом площа Центру – близько 120 кв. м. «Ми зумисне залишили бетонні плити. Залишили дерев’яну балку, яка горіла — залишили як свідчення історії цього приміщення. На першому поверсі ми досить лаконічно показуємо хронологію подій на Майдані, даємо деякі наші артефакти, документальні свідчення. На другому поверсі представлені громадські ініціативи, які народилися на Майдані. У дальній половині розміщено карту Майдану, автор – Дмитро Вортман, картограф, що зафіксував ледь не кожен день: співвідношення сили, розташування барикад, силовиків; як змінювалася ситуація», - розповідає директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

На відкриття Інформаційно-виставкового центру Музею Революції Гідності прийшло дуже багато людей. Серед них - члени родин Героїв Небесної Сотні, колишні майданівці, журналісти. Були і представники влади, які в часи Майдану відіграли помітну роль у тих подіях: один з комендантів Майдану, а нині - перший віце-прем’єр-міністр України, міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, "Голос Майдану", міністр культури України Євген Нищук, організатор медичної допомоги, народний депутат Ольга Богомолець та інші.

Як запевнили організатори акції, відкритий інфорцентр не стане замінником справжнього Музею Революції Гідності, спорудження якого заплановано навпроти верхнього виходу з метро «Хрещатик», а його доповненням, і після відкриття Музею продовжить свою діяльність. Тут і надалі відбуватимуться різноманітні зустрічі, перегляд фільмів, презентації, відкриті уроки та ін. Тут же можна буде більше дізнатися про екскурсійний маршрут «Місця Революції Гідності» та про діяльність Музею загалом.

Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану працюватиме з 11-ї до 19-ї години у всі дні, крім понеділка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ