Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Митрополит Онуфрій - консерватор, який приречений на пошук компромісу, - релігієзнавець

Українська православна церква Московського патріархату обрала новим предстоятелем митрополита Буковинського та Чернівецького Онуфрія як компромісну фігуру, яка задовольняє різні групи та середовища. Про це в коментарі Гал-інфо розповів релігієзнавець Андрій Юраш.

За його словами, очолити церкву міг і представник шовіністичної радикальної течії Агафангел. Для того, щоб перемогти на виборах, митрополит Онуфрій повинен був заручитися підтримкою різних груп , у тому числі і проросійських, та самого патріарха РПЦ Кирила в час виборчої кампанії.

«Щоб не втрачати підтримки серед різних груп, митрополит Онуфрій повинен бути медіативною фігурою, здатною до пошуку компромісних схем. Він -  представник консервативної групи, але не варто ставити знак рівності між ним та так званим «русскім міром». Зрозуміло, що патріарх РПЦ уважно стежив за виборчим процесом в УПЦ. Секретар посольства був у Лаврі», - сказав Юраш.

Він також додав, що до успішної кампанії долучився особисто патріарх РПЦ Кирило, адже до єпископів телефонували  і усіляко переконували та пояснювали, намагаючись переконати саме у такому виборі.

За його словами, РПЦ просто не могла допустити появи цілковито проукраїнського очільника і змушена була шукати компроміс.

Релігієзнавець пояснив, що консервативна група, до якої входить митрополит Онуфрій, сповідує канонічність Церкви, а так званий «руській мір» є вторинним елементом.

«Загалом митрополит Онуфрій є багатоскладовою фігурою. Це не надто публічна особа, яка часом критикує навіть інтернеткомунікації. Він приречений шукати компроміс заради збереження Церкви», - сказав Андрій Юраш.

Як зазначив релігієзнавець, якщо Онуфрій не піде на компроміс, то втратить парафії.

«Вже відомі випадки, коли чотири парафії на Херсонщині, Рівненщині, Житомирщині та Тернопільщині разом з храмами та громадами перейшли в УПЦ КП. Це ще не масовий рух, але це симптом, що буде з УПЦ, якщо політика митрополита Онуфрія буде проросійською. Цей симптом підтверджений фактами, а тому митрополит Онуфрій приречений до пошуку компромісу заради збереження Церкви. Якщо це буде один проросійський фундамент його політики, то ці симптоми посилюватимуться», - зазначив Андрій Юраш. 

Фото: РИА «Новости»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ