Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Кримінал

Львів - місто вороже до художників

Художники, архітектори та дизайнери Львова б’ють на сполох, адже серед 25 викрадених приміщень, які фігурують у "Афері століття", є й одна майстерня. Про це сьогодні, 15 червня, на прес-конференції повідомив Олег Микита, голова ЛОО Національної спілки художників України, інформує кореспондент Гал-інфо.
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
1/2

За його словами, викрадене приміщення є за адресою Шота Руставелі, 24 (площа 61,6 кв. м). 

Також він розповів про інші проблеми художників. Зокрема, про те, що кожних три роки художник має збирати список документів, які б підтверджували його діяльність у майстерні, що потрібно для продовження договору оренди. Відтак, витрати на це становлять 10-12 тис. грн. На думку Олега Микити, такі процеси - це трата часу, а також незаконні дії з боку влади.

"Додам,  нещодавно власник майстерні чи то взуття, чи одягу, яка є поруч моєї майстерні, разом із представником Регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській області просто  змінили замок до моїх дверей.  Коли я пішов до Інни Свистун, начальника управління комунальної власності Львівської міської ради, із цієї проблемою, то зрозумів, що її це абсолютно не цікавить", - зазначив Олег Микита.

Як розповів Орест Яворський, член ЛОО Національної спілки художників України, після приходу до влади теперішнього міського голови Андрія Садового дуже погіршилися умови оренди приміщень для майстерень, вартість оренди зросла у 10 разів.

«Я отримав майстерню у 1994 році, площа майстерні становить 46 кв. м. За часів правління Любомира Буняка я платив оренду 30 грн, а коли прийшов Андрій Садовий, то я плачу 320 грн.  Через це багато художників змушені покидати свої приміщення, бо просто не мають чим платити.

Це дуже погані умови, тому ми вимагаємо  скасувати ухвалу від 2007 року, якою запроваджено високу плату за оренду приміщень під майстерні. В нас нема іншого виходу, як судитися із Андрієм Садовим, бо ми  вважаємо його винним у цій ситуації", - сказав Орест Яворський.

Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
Гал-інфо
1/2

Олександр Ярема,Голова ЛОО Національної спілки архітекторів України, розповів про проблеми із Пороховою вежею, де є осередок Спілки архітекторів Львова.

«У 50 роках минулого століття це були просто мури, тільки ми, (Спілка архітекторів, - ред.) їх відреставрували, зберегли, привели до нормального стану, а тепер нас позбавляють нашого ж приміщення. У 2009 році нас перевели під Фонд комунального майна області, і це дуже погіршило ситуацію, бо без нашого відома прийшли працівники Управління  Державної виконавчої служби і нас вигнали із Порохівні. Ми цю дискредитацію відчуваємо на кожному кроці.

Минулого місяця Львівська обласна рада ухвалила рішення про виділення Спілці архітекторів тільки другого поверху Порохової вежі,  а перший поверх буде виставлено на конкурс, а третій, я припускаю,  - для якогось прес-центру.

Із архітекторами з приводу цього ніхто не радився, а ми вже зробили проект, як ми плануємо вивести із аварійного стану це приміщення. Сьогодні нікого не цікавлять мистецтво, театр, кіно, тому ситуація вкрай складна", - поділився Олександр Ярема.

Роман Патик,  член Спілки дизайнерів України, відзначив, що станом на сьогодні люди не мають коштів на купівлю творів мистецтва, і при цьому  влада утискає права митців.

Водночас, Оксана Грет, юрист ГО "Розвиток громади", зазначила, що, за їхньою інформацією, із 2010 року у Львові було викрадено не 66 і не 81 приміщення, а цілих 197.

Також вона нагадала, що під ЛМР є намет, де кожен може прийти та розповісти про афери із нерухомістю.

"Там присутні представники нашої організації, як надають юридичну допомогу. Станом на сьогодні таких звернень є близько 30. Яскравим прикладом є гараж на вул. Лесі України, 35, який управління комунальної власності ЛМР  виставляло на конкурс, але водночас цей гараж із 2007 року вже перебуває у власності приватної фірми. Окрім того, у інтернеті, на одному із сайті будівельних компаній, є оголошення про те, що на місці цього гаража постане багатоповерхівка", - додала Оксана Грет.

Як повідомляло Гал-інфо, у Львівській міській раді досі не можуть з’ясувати, чому і як зникли 66 комунальних приміщень. Зокрема, 25 об'єктів було відчужено торік. 

13 травня відбувся суд над одним із фігурантів у справі "Афери століття".

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що від квітня 2016 злочинна група викрала 25 об'єктів комунального майна Львівської міської ради, які  не використовувались. За останньою інформацією від правоохоронців, у цій справі фігурує 5 людей: троє жителів Луганської області, один львів'янин та мешканець столиці.

За версією прокуратури та поліції, злочинна група діяла за двома налагодженими схемами, зокрема, злочинці співпрацювали із нотаріусами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ