Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

На Черкащині відкрили пам’ятник першому Митрополиту УАПЦ Василю Липківському

На Черкащині відкрили пам’ятник першому Митрополиту УАПЦ Василю Липківському
На Черкащині відкрили пам’ятник першому Митрополиту УАПЦ Василю Липківському
На Черкащині відкрили пам’ятник першому Митрополиту УАПЦ Василю Липківському
На Черкащині відкрили пам’ятник першому Митрополиту УАПЦ Василю Липківському
1/2
У рамках робочої поїздки до Черкаської області Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті пам’ятника першому Митрополиту Української Автокефальної Православної Церкви Василю Липківському, - інформують у прес-службі Президента України.

Звертаючись до жителів Черкас, які прийшли на урочисту подію, Глава держави нагадав присутнім, що їх земляк був не просто Митрополитом, а справжнім патріотом України, якого сучасник назвав «апостолом українського релігійно-національного відродження».

"День за днем, рік за роком ми повертаємо собі нашу історичну пам'ять, позбуваємося фальшивих ідолів і вшановуємо наших героїв. Серед них – ваш земляк", - сказав він.

Петро Порошенко зазначив, що пам’ятник Митрополиту нагадує всі нам про великий задум, який виник у часи української революції. "Тоді і уряд гетьмана України Скоропадського, і Директорія розпочали боротьбу за надання українській церкві автокефалії. Але через внутрішні чвари, через взаємопоборювання політиків цього не відбулося", - зазначив він.

Президент підкреслив, що на відміну від Польщі у 1924 році Україна не отримала автокефалію, бо втратила свою самостійність. "В 1924 році Української держави вже не існувало і не було кому давати автокефалію. І наша держава втратила незалежність, а разом з нею і можливість втілити це рішення. Бо автокефалія дається церквам незалежних держав", - нагадав він.

"Проте отець Василь Липківський боровся навіть у найважчій ситуації. Він з однодумцями 14 жовтня 1921 року у Святій Софії Київській скликав перший Всеукраїнський Церковний Собор, який підтвердив постанову Всеукраїнської православної церковної ради про автокефалію. Делегати Собору обрали Василя Липківського Митрополитом Київським і всієї України, першим главою Української Автокефальної Православної Церкви", - сказав Глава держави, зазначивши, що за це Митрополит поплатився життям.

"Москва не пробачила Митрополиту Василеві його зусиль, його державницької, проукраїнської позиції, його богослужіння українською мовою і сімдесятитрьохрічного Владику 27 листопада 1937 року було розстріляно і поховано в безіменній могилі", - додав він.

Водночас Президент зазначив, що сучасникам нарешті  вдалося реалізувати велику мрію, мету Василя Липківського. "Пам'ять про нього і про його велику справу точно жила. І тепер його мрія – мрія великого патріота і великого церковного лідера втілилася в життя, збулася. Цього року в день Різдва Христового Божественна Літургія визнаної світом автокефальної Православної Церкви України вперше відбулася у стінах Святої Софії Київської, під покровом Богородиці Оранти – Нерушимої Стіни. І Вперше її Предстоятель Блаженнійший Епіфаній співслужив з Вселенським Патріархом Варфоломеєм і отримав з рук Його Всесвятості Томос як знак визнання канонічності і самостійності нашої Української Церкви", - нагадав Президент.

"Так сто років потому ми з вами, не лише Його Блаженство і Президент, а ми з вами – кожен з вас, здійснили мрію і звершили справу всього життя Митрополита Василя. Справедливість по відношенню до Митрополита відновлено, а автокефальна помісна українська Православна Церква постала як рівна серед рівних інших православних церков світу. П’ятнадцять зірочок помісних церков, а найяскравіша зірка, найважливіша для нас українців, сьогодні серед цього сузір’я", - наголосив Глава держави.

Після завершення урочистої частини Митрополит Київський і всієї України Епіфаній здійснив чин освячення пам’ятника Василю Липківському. До урочистостей також приєднався Митрополит Канівський і Черкаський Софроній.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ