Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Чорнобильській АЕС запрацює єдина система захисту

ЧАЕС отримала дозвіл на експлуатацію огороджувального контуру НБК та продовжує роботи для введення Арки в експлуатацію. Про це повідомили у прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів України.

Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков підписав державному спеціалізованому підприємству "Чорнобильська АЕС" окремий дозвіл Серії ОД № 00003311 на право провадження діяльності з експлуатації наявних будівельних конструкцій в межах II черги ЧАЕС, які виконують функції огороджувального контуру нового безпечного конфайнмента (НБК), після їх підсилення та герметизації.

Підставою для видачі дозволу став позитивний висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, наданого ДПС ЧАЕС пакета документів, а також проведене Держатомрегулювання у період з 14 по 17 січня 2019 року інспекційне обстеження. Під час обстеження було підтверджено спроможність ДСП ЧАЕС здійснювати заявлену діяльність з експлуатації зазначених конструкцій.

Як зазначає Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, отримання дозволу на експлуатацію огороджувального контуру НБК ще раз підтверджує професіоналізм і відповідальність інженерів Чорнобильської АЕС та підрядних організацій, які 35 місяців працювали в надзвичайно складних радіаційних умовах над виконанням проекту з підсилення та герметизації будівельних конструкцій ІІ черги ЧАЕС, що виконують функції огороджувального контуру НБК.

З початком експлуатації НБК будівельні конструкції огороджувального контуру НБК увійдуть до складу споруди НБК і будуть експлуатуватись як єдиний об’єкт.

Довідково

Проект "Підсилення та герметизація будівельних конструкцій ΙΙ черги ЧАЕС, що виконують функції захисного контуру НБК" тривав протягом 35 місяців.

У січні 2018 року Державна архітектурно-будівельна інспекція України засвідчила відповідність проектній документації та підтвердила готовність до експлуатації закінченого будівництвом огороджувального контуру НБК, про що ДСП ЧАЕС надано відповідний сертифікат. Протягом 2018 року тривала підготовка, експертиза та погодження пакета документів, необхідних для отримання окремого дозволу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ