Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині 19-річна дівчина захворіла на ботулізм

На своїй сторінці у Facebook головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко повідомила, що на ботулізм захворіла 19-річна дівчина, яка їла в'ялену рибу. Стан дівчини важкий, зараз її рятують у Пустомитівській ЦРЛ.

“На наступний день після ласування виникла сухість в ротоглотці, порушення зору, далі порушення ковтання і дихання. Стан дівчини важкий. Введено антитоксин протиботулінічний гептавалентний”, - пише Наталя Тімко. 

Епідеміологиня також зазначила:  “Ботулізм — це дуже тяжке інфекційне захворювання.  При отруєнні в першу чергу страждає нервова система. Збудник ботулізму - мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, який є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів. При сприятливих умовах паличка ботулізму переходить в спорову форму, яка широко розповсюджена в навколишньому середовищі людини та знаходиться в ґрунті, на фруктах, овочах та грибах, в водоймах, в кишковому тракті деяких тварин та риб. Зовнішньо доброякісні продукти становляться причиною ботулізму, якщо в них потрапляє збудник, слаба термічна обробка або погане просушування, недостатня концентрація солі, цукру, кислот та інших консервантів, створення безкисневих умов та довгого зберігання в теплі”.

Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування: овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба. Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення вище вказаних продуктів в домашніх умовах, при невиконанні гігієнічних вимог. 

“Як правило, клінічні прояви починаються через 36 годин. Першими симптомами є загальна слабкість, головний біль, відчуття "туману" або "сітки" перед очима, подвоєння в очах. Потім настає параліч м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою. При перших проявах захворювання негайно викликайте лікаря”, - наголосила Наталя Тімко.

Нагадаємо, Гал-інфо раніше розповідало, що цьогоріч в Україні зафіксовано 50 випадків ботулізму. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ