Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

На Львівщині із заявами про насильство в сім`ї до міліції звернулись майже 10 тис. осіб

У Львові і області лише за 2011 рік із заявами про насильство в сім’ї до міліції звернулось дев’ять з половиною тисяч осіб. До адміністративної відповідальності за таке правопорушення притягнуто 6 тисяч 700 осіб. У 46 випадках винні в домашньому насильстві відповідали за кримінальними статтями, повідомили у ВЗГ ГУМВС України у Львівській області.

Вперше за домашнє насилля як за злочин, з яким боротись треба всім разом, взялись зовсім недавно. У 1995 – му в Пекіні пройшла конференція ООН. Саме там вперше в історії прозвучала фраза : жінки піддаються насиллю зі сторони власних чоловіків.

Минуло 17 років. Змін на краще – досить багато. Але не у всіх.Кожен з нас має свій приклад. Приблизно половина жінок – навіть власний. Як повідомляє начальник відділу дільничних інспекторів міліції Львівської області, Василь Хома, цього року було 17 вбивств на ґрунті сімейних відносин.

За даними Організіції Об’єднаних Націй 4 з 5 жінок у віці 18 – 60 років піддаються психологічному насиллю в с’імї, кожна четверта жінка стає жертвою фізичного насильства, 22% стикались з економічним насильством, 13% пережили сексуальне насильство від чоловіка або постійного партнера.

Основні види насильства в сім’ї такі : психологічне, фізичне, економічне та сексуальне. У такому ж порядку вони зустрічаються найчастіше.

Фізичне насильство - за рівнем шкоди, що завдається здоров’ю, - цей вид перший.

Фізичне насильство - умисне нанесення одним членом сім'ї іншому члену сім'ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до  смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров'я, нанесення шкоди його честі і гідності.

За даними ООН, лише 47 відсотків жінок, котрі потерпають від насильства в сім’ї, звертаються за допомогою. Значить, більше 50 відсотків готові терпіти насильство і приховувати його наслідки. У кримінальних зведеннях постійно зустрічаються злочини, вчинені всередині сім’ї, тобто кримінальні справи порушуються лише у тому випадку, якщо під час вчинення насильства в сім’ї воно переходить на стадію злочину. Такого, як середньої важкості тілесні ушкодження, тяжкі тілесні, вбивства.

Домашній терор у класичному варіанті проходить три стадії: Перша – в сім’ї накопичується роздратованість. Агресію в чоловіка може викликати будь-що, навіть дрібниця. Пізно повернулась додому, не так приготувала, не так подала. Причин безліч.

Друга стадія – безпосереднє насильство. Це після цієї стадії жінкам доводиться замальовувати синці та вигадувати різноманітні байки.

І третя – так званий «медовий місяць». У пари на певний період все налагоджується. Немає сварок та скандалів. Чоловік відчуває свою провину і намагається виправити її в будь – який спосіб. Так звана «сімейна ідилія».

Далі найцікавіше. Цей цикл завжди повторюється. Лише другий етап – насильство – стає ще жорстокішим. Винятків практично не буває. Іншими словами. Якщо чоловік один раз підняв руку на жінку і не відчув опору – це обов’язково повториться.

Як розпізнати сімейного тирана і які ж причини штовхають чоловіка підняти руку на жінку ? Це найкраще ілюструє один приклад. Надія Костіна – консультант центру «Жіночі Перспективи» розповідає: «пригадую таку історію, коли жінка прийшла і сказала. Коли син прийшов до мене трьохрічний і вдарив мене в ногу, я спитала – що ти робиш ? І він сказав – ну, я ж мужик, я ж як тато»

Існує міф про те, що основною причиною сімейного насильства є зловживання алкоголем. Це дійсно міф. Алкоголь є лише каталізатором, а стан сп’яніння лише забезпечує необхідні умови для вивільнення накопиченої агресії.

Як стверджують психологи, що згідно всіх людських норм, згідно всіх законодавчих нормативів, ніхто ні над ким не має права чинити насильство. І ніхто не повинен насильство терпіти.

Щоб розірвати замкнене коло, деколи найкраще - піти від насильника. Хоча б на короткий час. Але куди і як? Не завжди жертва має місце, де можна перечекати і сили, щоб прийняти рішення. Але якщо існує реальна загроза життю і здоров’ю – таке рішення приймати треба обов’язково. Навіть якщо вам погрожують. Навіть, якщо так. Більшість жінок кажуть: «як я щось почну робити, він мене вб’є.»

Запам’ятайте. Вбивають не тих, хто звертається в міліцію, а тих, хто зволікає це зробити.

Місце, де жінка, котра потерпіла від фізичного насильства може отримати допомогу – Західноукраїнський центр Жіночі Перспективи. Надають юридичну допомогу, соціальну, психологічну. Всі послуги центру є безплатні, анонімні і конфіденційні. Адреса : Львів, проспект Червоної Калини 36, офіс 315. І головне – не зупиняйтесь на півдороги. Дійте за законом і старайтесь в будь-який спосіб притягнути кривдника до відповідальності.

Також громадяни можуть як письмово звернутись в органи внутрішніх справ так і просто зателефонувати у райвідділ або на лінію 102. Дані заяви всі реєструються, на місце події скеровується слідчо-оперативна група.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ