Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині найбільш «ласі» об'єкти нерухомості для Фонду держмайна оцінює одна й та ж фірма

Йдеться про ТОВ "Західна українська консалтингова компанія", яке в останні роки встигло "засвітитися" й в інших сумнівних справах.

Керівником, співзасновником та співвласником цієї фірми, що зареєстрована у Львові в квартирі на Сихові (з розміром статутного капіталу аж 3000,00 грн), є оцінювач Лоза Володимир Васильович.

За наявною інформацією, саме ТОВ "Західна українська консалтингова компанія" в останні роки регулярно вигравало конкурси з відбору суб‘єктів оціночної діяльності, що проводилися Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях.

При цьому за дивним збігом обставин, що може свідчити про наявність корупційної складової, вчинення корупційних правопорушень під час конкурсного відбору, фірма Володимира Лози регулярно вигравала (та виграє дотепер) право на проведення оцінки об'єктів нерухомості, які були найбільш привабливими (з-поміж тих, що виставлялись на конкурси) або одними з найбільш привабливих.

Щоб переконатися в цьому, достатньо зайти на офіційний сайт ФДМУ, де містяться відомості про результати конкурсів з відбору оцінювачів, що були опубліковані в газеті «Відомості приватизації», у тому числі, які стосуються Регіонального відділення ФДМУ по Львівській, Закарпатській та Волинській областях.

Згідно цієї інформації, з початку нинішнього року регіональним відділенням було проведено 13 конкурсів з відбору суб‘єктів оціночної діяльності. Останній з них – з оцінки «групи інвентарних об’єктів» за адресою: Львівська обл., м. Стрий, вул. Лесіва Я., 10, датований 15.04.2020 року. Йдеться про оцінку, зокрема, кількох адмінбудинків, складів, ремонтних цехів, автозаправки, хати-читальні - з метою приватизації об’єктів шляхом продажу на аукціоні з умовами. Переможецем цього конкурсу стало ТОВ ««Західна українська консалтингова компанія».

Окрім цього конкурсу, фірма Володимира Лози перемогла в ще п’ятьох.

В конкурсі з відбору оцінювачів від 25.03.2020 року, на який було виставлено 14 об‘єктів оцінки – в основному невеликої площі, що здебільшого знаходяться в Закарпатській області. Водночас ТОВ «Західна українська консалтингова компанія» дістався об‘єкт, що знаходиться у Львові на просп. В. Чорновола, 4 (вбудоване нежитлове приміщення № 43 загальною площею 51,4 м2 на другому поверсі дванадцятиповерхової адміністративної будівлі).

«Західна українська консалтингова компанія» також перемогла в конкурсі від 18.03.2020 року з оцінки п’яти об’єктів, у числі яких були нежитлові приміщення загальною площею 200,1 м2 на першому поверсі в одноповерховій будівлі за адресою: м. Львів, вул. Кривоноса, 6. Даний об’єкт з-поміж інших виглядав найбільш привабливо, дістався він фірмі Володимира Лози.

Ще одна перемога «мала місце» в конкурсі від 11.03.2020 року (щодо 11 об’єктів оцінки). У ньому «Західній українській консалтинговій компанії» дісталася нежитлова будівля їдальні (літ. «А-1») міжнародного автомобільного пункту пропуску «Рава-Руська» загальною площею 176,9 м2.

«Західна українська консалтингова компанія» також була визнана переможцем в конкурсах від 04.03.2020 року (у якому отримала право на оцінку нежитлових приміщеннь № 265-268 площею 50,2 м2 на п’ятому поверсі будівлі за адресою: м. Львів, вул. І. Франка, 61) та в конкурсі від 26.02.2020 року (у якому їй дісталось нежитлове приміщення № 183 площею 17,8 м2 на десятому поверсі будівлі у м. Львіві на просп. Чорновола, 4).

У відомостях про результати інших семи конкурсів, що були проведені цьогоріч (в яких більш-менш «цікавих» об'єктів було обмаль або не було взагалі), ТОВ "Західна українська консалтингова компанія" переможцем не значиться. Вочевидь, через те, що участі в цих конкурсах вгазалі не брало,

Те, що на Львівщині найбільш «ласі» об'єкти нерухомості для Фонду держмайна вельми часто оцінює одна й та ж фірма - "Західна українська консалтингова компанія" – підтверждують й результати конкурсів з відбору суб‘єктів оціночної діяльності, що були проведені у попередні роки.

Загалом, як нам вдалося з’ясувати, у період 2018-2020 роки Регіональним відділення Фонду держмайна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях було проведено 141 конкурс з відбору суб‘єктів оціночної діяльності з метою оцінки 1227 об'єктів оцінки. При цьому ТОВ "Західна українська консалтингова компанія" у даний період в результаті перемог у більшості з проведених конкурсів дісталось 88 об'єктів оцінки. Значна частина з них – це якраз «ласі» об'єкти нерухомості.

Замість епілогу

Яким чином фірма Володимира Лози роками виграє конкурси на оцінку найбільш привабливих об'єктів нерухомості? Який стосунок має (мав) до цих регулярних «виграшів» начальник відділу оцінки майна регіонального відділення Дурицький Віктор Васильович? Чому новий начальник регіонального відділення Владислав Калинець не зверне увагу на дивну закономірність: найбільш привабливі об'єкти нерухомості для регіонального відділення Фонду держмайна вельми часто оцінює одна й та ж сама фірма? З огляду насамперед на те, що це може свідчити про наявність корупційної складової, вчинення корупційних правопорушень під час конкурсного відбору оцінювачів. На ці та інші питання Гал-інфо спробує відповісти у наступних публікаціях

Відділ журналістських розслідувань Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ