Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

На Львівщині порахували збитки від стихії

26 населених пунктів Львівщини (3 - у Дрогобицькому, 14 - Жидачівському, 7 - Миколаївському та 2 – у Самбірському районах) зазнали збитків унаслідок проходження ввечері 9 червня територією області холодного атмосферного фронту з хвилями з південного заходу, що супроводжувався активною грозою та крупним градом (діаметром 20 мм і більше), повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Як повідомив начальник головного управління з питань надзвичайних ситуацій Львівської облдержадміністрації Олексій Титаренко, за попередньою інформацією, градом пошкоджені покрівлі дахів житлових будинків та господарських будівель 2 311 домогосподарств. Пошкоджень зазнали також покрівлі дахів 143 об’єктів та житлових будинків комунальної власності і бюджетної сфери, а саме 15 об’єктів освіти, 14 об’єктів культури, 6 об’єктів охорони здоров’я, 2 об’єкти соціального захисту, 2 об’єкти комунальної власності, 104 житлових будинків комунальної власності.

Значної шкоди завдано присадибним ділянкам та угіддям приватного сектору постраждалих населених пунктів, сільськогосподарським підприємствам та тваринницьким фермам.

Усього в області зазнали пошкоджень посіви на площі понад 3400 га.

За підрахунками, які ще уточнюються, стихійним лихом господарству та мешканцям області нанесені збитки, які оцінюються загальною сумою понад 15 млн. гривень.

З першого дня виникнення надзвичайної ситуації обласною державною адміністрацією спільно з районними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування  постраждалих територій організовано та проводиться робота з ліквідації наслідків стихійного лиха:

1. У Дрогобицькому, Жидачівському та Самбірському районах створені Штаби з ліквідації наслідків цієї надзвичайної ситуації, організовано їх роботу.

2. Рішеннями сесій сільських (міської - у м. Ходорові) рад створено комісії для обстеження пошкоджених стихією об’єктів.

3. У неділю, 10 червня,  на територіях Дрогобицького та Жидачівського районів, що найбільше потерпіли від граду,  працювали обласні робочі групи під керівництвом заступників голови обласної державної адміністрації Михайла Янковського та Олега Рудницького. У найбільш постраждалих районах щоденно працюють керівники обласних управлінь та служб цивільного захисту.

4. Проведено позачергові засідання обласної та районних комісій  з питань ТЕБ і НС. Щоденно працюють штаби.

5. На підставі обстежень об’єктів комунальної власності  та бюджетної сфери визначено потребу в основних будівельних матеріалах (шифері та склі віконному) для відновлення покрівель дахів і скління вікон. Для цього необхідно: шиферу – 13 777  листів; скла – 2 566 м2. Потреба шиферу для населення – понад 35 000 листів, скла - понад 1500 м2.

6. Визначено джерела забезпечення об’єктів комунальної власності та бюджетної сфери шифером та склом:
- регіональний резерв матеріально-технічних ресурсів (є в наявності шиферу – 2 362 листи; скла віконного – 2 433м2.
- місцеві резерви МТР (Дрогобицький район – 500 листів шиферу);
- благодійна допомога – 2000 листів шиферу. На звернення облдержадміністрації народним депутатом України, Почесним головою правління ВАТ „Івано-Франківськцемент” Миколою Круцьом надано області благодійну допомогу шифером в кількості 2000 листів.

7. Миколаївська райдержадміністрація відновні роботи організовує силами та ресурсами району (як незначно постраждала територія).

8. Область спільно з Дрогобицькою та Жидачівською райдержадміністраціями взяла на себе відповідальність за відновлення пошкоджених стихією закладів комунальної власності та бюджетної сфери, у т.ч. і за необхідності – фінансування будівельних робіт на великих об’єктах (це Ходорівська районна лікарня, загальноосвітня школа у с. Волоща Дрогобицького району).

9. Самбірська райдержадміністрація об’єкти бюджетної сфери району, що не сильно пошкоджено стихійним лихом, відновлює силами району.

10. Головне управління агропромислового розвитку облдержадміністрації опрацьовує можливі варіанти та шляхи вирішення питання про надання допомоги постраждалим сільськогосподарським підприємствам та фермерським господарствам.

11. Організовано доставку матеріально-технічних ресурсів до об’єктів бюджетної сфери, які потребують відбудови:
- 11 червня з регіонального резерву МТР у с.Волоща Дрогобицького району доставлено 805 листів шиферу;
- 12 червня з Івано-Франківського шиферного заводу в м. Ходорів Жидачівського району доставлено 2000 листів шиферу;
- 13 червня з регіонального  резерву МТР у с. Волоща для об’єктів бюджетної сфери доставлено 770 листів  шиферу, а в м. Ходорів Жидачівського району - 403 м2 скла віконного.

12. Проведено роботу щодо доставки у постраждалі села у торгівельну мережу будівельних матеріалів (шиферу, скла віконного, руберойду, плівки, метало профілю тощо), у т.ч. їх продажу з коліс – з автотранспорту:
- у с. Майнич Самбірського району протягом 12-13 червня завезено 400 листів шиферу;
- у с. Волощу14 червня завезено 500 листів шиферу;
- у торгівельній мережі постраждалих населених пунктів Жидачівського району є 1500 листів шиферу, який закуповується населенням.

13. На завершенні знаходиться робота щодо отримання остаточних результатів обстеження домогосподарств для прийняття виваженого і об’єктивного рішення про надання матеріальної допомоги найбільш постраждалим домогосподарствам.

Слід зазначити, що відшкодування збитків проводять страхові компанії на визначені угодами страхові суми, а органи державної влади - надають допомогу, виходячи із можливостей.

14. Соціально незахищеним сім’ям (одинокі, одиноко проживаючі, малозабезпечені, багатодітні) допомогу для відновлення покрівель дахів житлових будинків буде надано в повному обсязі. За результатами обстеження працівниками соціального захисту, таких господарств обліковано 259.

Ситуація на постраждалих територіях контрольована. Відновні роботи заплановано завершити до 1 липня 2012 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ