Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Мешканців Волощі Євро-2012 не цікавить

Мешканці Волощі,що у Дрогобицькому районі Львівської області, не стежать за перебігом Євро-2012. Не дивляться новин по телевізору, не встигають читати газети. Кажуть, що не мають часу. Село нагадує великий будівельний майданчик: на кожному обійстю кипить жвава робота. Люди перекривають дахи та вставляють вікна. Волоща – це село,котре найбільше постраждало від стихії 9 червня. Град завбільшки з куряче яйце перетворив за якихось сім хвилин вікна та дахи у решто. Про це повідомляє журналістка Оксана Брик.

- Я проживала 70 літ, а такого ще не виділа, - каже мешканка Волощі пані Марія. – Думала, що то вже кінець світа: темно стало і лупить градом, хату заливає, світло пропало. Але було то недовго – не більше як десять мінут.

Всі господарства у Волощі в однаковому стані: потребують відновлення, а відтак, коштів і людських рук. Лише у Волощі пошкоджено шиферу (у приватному секторі) орієнтовно на 50 тисяч гривень.

 – Від учора (з понеділка, 18 червня) розпочали виплачувати грошові компенсації постраждалим унаслідок стихії на Дрогобиччині, – повідомив голова місцевої райдержадміністрації Михайло Сендак. – Постраждалих поділено на три категорії. Ті, чиї домівки пошкоджено найбільше, отримають по 1000 грн, друга категорія – по 750 грн, і найменш постраждалі – по 500 грн одноразової матеріальної допомоги для часткового відшкодування пошкоджених покрівель житлових будинків. Загалом у трьох селах району стихія пошкодила 59 521 лист шиферу у приватних господарствах краю. Особливу увагу приділяємо самотнім, багатодітним та малозабезпеченим. Їм допомогу надаватимуть насамперед, і не лише коштами, матеріалами, а й робочою силою.

Окремо відновлюють школи, народні доми та ФАПи.

– На школі було знищено 1700 листів шиферу і розбито вікон площею майже сто квадратних метрів, – каже директор Волощанської школи Орест Луцик. – Вже минулого понеділка приступили до роботи. Районна влада дала матеріали, відділ освіти прислав робітників. 

Побита вщент садовина і городина, накриті плівкою дахи та вікна. Але люди не втрачають надії. Бо навіть у ті важкі дні для них сталося щось добре – нарешті почали ремонтувати дорогу до села, аби легше було доставляти будматеріали до домівок.

Про те, що волощанці вчора їздили на пікет, зі здивуванням дізнаються від журналістів.

Довідка.

За наслідками стихії 9 червня на Дрогобиччині постраждало 446 домогосподарств. Станом на 15 червня з обласного регіонального резерву матеріально-технічних ресурсів виділено 2019 листів шиферу та 220 листів – з районного резерву. Постраждалими першої категорії визнано 332 господарства, другої – 73, третьої – 41.

Град знищив сільськогосподарські культури ТзОВ «ПершеТ равня» на площі 454 га на суму майже2,5 млн.грн.У будівлях 9-ти тваринницьких ферм, гаражів та інших приміщень ТзОВ«Перше Травня» пошкоджено покрівлю загальною площею 20 тис. кв.м.Орієнтовна сума цих збитків становить мільйон гривень.

Загальга сума збитків у Дрогобицькому районі у приватному секторі та об’єктах соціально-культурного призначення – майже 7 млн. грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ