Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині провели дослідження ринку праці в умовах воєнного часу

ГО «Центр досліджень і моніторингу якості та мобільності людських ресурсів» провела дослідження «Аналіз розриву і потреб бізнесу в робочій силі». Це перше дослідження ринку праці Львівщини в умовах воєнного стану, - інформують у Львівській ОВА.
Фото ілюстративне. Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Воно є одним з компонентів Проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» Міжнародної організації праці у співпраці з Львівським регіональним партнерством зайнятості «Опліч».

 В онлайн анкетуванні взяли участь 310 підприємств (без бюджетних установ і банків). Проведені інтерв’ю у фокус–групах з роботодавцями та внутрішньо переміщеними особами.

Основні висновки дослідження:

Особливості кадрових потреб і проблем роботодавців. В умовах воєнного стану майже 70% роботодавців відчувають проблему дефіциту робочої сили та розривів у її навичках. Попит на робітничі професії продовжує домінувати  на ринку праці. Найбільший дефіцит  працівників у готельно-ресторанному бізнесі (73% респондентів), промисловості (63%), транспортній галузі (53%), будівництві(43%). Серед затребуваних фахівців з вищою освітою  - інженери, менеджери в торгівлі, бухгалтери.

Економічна інтеграція ВПО.  Актуальною проблемою залишається соціальна та економічна інтеграції внутрішньо переміщених осіб, зокрема жінок з вищою освітою.  

Зросла частка безробітних жінок віком 50+.

Труднощі найму внутрішньопереміщених осіб здебільшого виникають через їх невизначеність щодо подальшого місця перебування, очікування високої заробітної плати, позмінний графік роботи (зміна 12 годин), що не завжди підходить ВПО - жінкам з дітьми. Невідповідність очікувань і мотивації ВПО та роботодавців є одним із головних чинників цієї проблеми. Для її вирішення критично важливим є усвідомлення кожною із сторін необхідності зробити крок назустріч у збалансуванні інтересів учасників ринку праці.

Навички працівників, аналіз розривів. Професійно-функціональні навички працівників - пріоритет для роботодавців, незалежно від розмірів підприємства.

Найбільші розриви спостерігаються у групі твердих (професійно-функціональних і професійно-технічних) навичок працівників. У промисловості, сільському господарстві помітний розрив у навичках роботи з сучасним обладнанням.

Підвищений запит роботодавців на навички, пов’язані також з максимальною орієнтацією на потреби клієнта, роботу з документами, що забезпечують безпеку і ефективність бізнесу.

Соціальне партнерство і потенціал розвитку. Великі фірми найбільше орієнтуються на співпрацю з освітніми закладами та підготовку кадрів власними силами, середні – на співпрацю з центрами зайнятості, малі - на використання ресурсів кадрових порталів. Одним із засобів подолання розривів у навичках працівників і потреб бізнесу є запровадження короткотривалих програм часткових кваліфікацій.

Результати дослідження стануть основою для розробки документів і ухвалення рішень, пов’язаних із вирішенням проблеми дефіциту кваліфікованої робочої сили у Львівській області, реалізації освітніх програм, орієнтованих на зменшення розриву у навичках працівників.

Звіт результатів дослідження: тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ