Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Львівщині стартував проєкт з оцифрування найстарішої дерев’яної церкви України

На Львівщині стартував проєкт з оцифрування найстарішої датованої дерев’яної церкви України та її іконостасу.

Львівський музей історії релігії за підтримки УКФ реалізовує проєкт з оцифрування Староскварявського іконостасу XVI-XVIII ст. й створення 3D моделі храму Святого Архистратига Михаїла – найстарішої датованої дерев’яної церкви України. Пятисотлітня дерев'яна церква та її іконостас становлять експозицію музею «Староскварявський іконостас XVI-XVIII ст.», що є філією «Львівського музею історії релігії». 

Поряд з оцифруванням об'єктів в рамках проєкту відбудеться Літня школа іконопису для місцевих школярів та молоді і дітей внутрішньо переміщених осіб. Під час літньої школи діти створять ікони за мотивами музейного іконостасу. Колектив проєкту також працює над створенням сучасної інклюзивної музейної експозиції, що враховує потреби різних цільових аудиторій. Разом зі створенням віртуального туру та проведенням освітньої програми проєкт служить збереженню та популяризації української культурної спадщини.

Проєкт реалізовується у селі Стара Скварява – за підтримки Українського Культурного Фонду.

Музей «Староскварявський іконостас XVI-XVIII ст.» – філія Комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський музей історії релігії». Музей у Старій Скваряві відкрито у 2015 році. Відкриттю передувала багаторічна реставраційна, дослідницька та пам’яткоохоронна робота: у 1990-х роках ХХ ст. почалася реставрація ікон, деякий час іконостас експонувався в приміщенні «Львівського музею історії релігії», проте інтер’єр музею не давав можливості експонувати іконостас в цілості. Здійснена у 2010-2015 роках реставрація церкви Святого Архистратига Михаїла та дослідження, котрі передували реставрації, дали можливість стверджувати, що церква є найстарішою датованою дерев’яною церквою України і походить з 1508 року, що засвідчено написом на північній стіні храму. Розміщення іконостасу в храмі, у якому він перебував початково, і відкриття музею дало можливість бачити комплексний твір в автентичному інтер’єрі, де пам’яткою є не лише іконостас, але й приміщення в якому він експонується. Найцінніша частина іконостасу – ікони Перемиської іконописної школи XVI ст., а також роботи відомого українського іконописця доби бароко Івана Рутковича.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ