Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині провакцинували проти поліомієліту понад 5 тис. дітей

На Львівщині та по всій Україні у суботу, 7 листопада, закінчиться перший етап імунізації дітей віком від 2 місяців до 6 років проти поліомієліту. Відтак, за цей час медики Львівщини зробили щеплення понад 5 тис. дітей. Загалом по Україні планується прищепити 26 тис. дітей. Про це сьогодні, 2 листопада, на прес-конференції «Додаткова імунізація проти поліомієліту на Львівщині» розповіла Наталія Тімко, головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації.

За словами Наталії Тімко, станом на сьогодні існує три групи вірусів поліомієліту: дикий, який не реєструється в Україні,  вакцинальний та циркулюючий вакциноспоріднений. Останній вірус був виявлений у двох дітей на Закарпатті (10-місячної дитини та 4-річної). 

«Згідно з класифікацією ВООЗ, якщо виникають два випадки захворювання, викликані вакциноспорідненим поліовірусом, це вважається спалахом. Випадок, який стався на Закарпатті, треба вважати не спалахом на Закарпатті, а спалахом в Україні.  Єдиний метод локалізації спалаху – це тритурова імунізація для дітей віком від двох місяців до шести років, які є найбільш вразливими до поліомієліту», – зазначила  Наталія Тімко.

Також вона сказала, що останнім часом є багато запитань, чи можна  щепленим дітям ходити у садок.

"Так, дітям, яким зробили щеплення від поліомієліту, можна ходити в дитсадок, оскільки загрози для інших вони не несуть. Загроза може бути лише для дітей з імунодефіцитами. Таких дітей, з імунодефіцитами, навпаки, треба ізолювати від щеплених дітей на 40 днів", - відповіла Наталія Тімко.

Окрім того, навіть якщо жінка є вагітною, то дитину теж можна щеплювати живою поліомієлітною вакциною. Така дитина для мами жодної загрози не становить», - наголосила  головний позаштатний імунолог.

Ще Наталія Тімко додала, що щеплення  проводиться французькою вакциною. 

"Згідно з офіційними документами  ВООЗ, жива поліомієлітна вакцина може бути заморожена і розморожена до десяти циклів. На кожному флаконі є термоіндикатори. Це є кругла наклейка, всередині якої є квадрат. Поки квадрат світліший за кружечок, вакцина якісна та незіпсована. Відповідно, у цьому можуть пересвідчитися медики чи батьки, які привели дитину на щеплення. Після розмороження така вакцина повинна зберігатись  при температурі від двох до восьми градусів тепла", - підсумувала вона.

За словами Наталії Тімко, якщо у 2008-2010 роках близько 13% батьків відмовлялися робити щеплення дітям від поліомієліту, то сьогодні кількість відмов становить всього лиш 2%.

Зазначимо, що  щеплення проти поліомієліту є безкоштовне та добровільне та на момент вакцинації дитина повинна бути здоровою.

Нагадаємо, 21 жовтня, по всій Україні розпочалась тритурова імунізація від поліомієліту для дітей, яка відбуватиметься у три тури. Діти віком від 2 місяців до 6 років у двох турах мають бути вакциновані від поліомієліту оральною поліовакциною (ОПВ). У третьому турі будуть вакцинуватися діти від 2 місяців до 10 років. Діти, які не отримали жодного щеплення проти поліомієліту, отримують перше щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) та в подальшому не менше ніж через 2 тижні – щеплення живою, оральною вакциною (ОПВ) в рамках додаткової імунізації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ