Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

На Львівщині взялися за порятунок дерев'яних храмів

Вчора, 29 березня, на сесії Львівської обласної ради депутати затвердили Програму охорони і збереження культурної спадщини Львівської області на 2016 – 2018 роки. Повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Цей документ розробив департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації для продовження формування пам’яткоохоронної політики в області. Зазначимо, що у 2015 році завершилось виконання "Регіональної програми розбудови сфери охорони культурної спадщини Львівської області на 2013-2015 роки", на реалізацію якої з загального фонду обласного бюджету було використано близько 10 млн грн.

"У 2016 році на виконання програми передбачено виділити 9 мільйонів гривень, - розповіла в.о. директора департаменту Оксана Ткачук. - За 700 тисяч гривень плануємо виготовити паспорти для 60 пам'яток області та облікову документацію для 120 нововиявлених об’єктів. Окрім того, предбачено 760 тисяч гривень на виготовлення ПКД для комплексної реставрації 4 дерев'яних храмів Львівщини, які внесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО. А ще заплановано освоїти 4 мільйони гривень на виконання першочергових протиаварійних робіт на 12 пам’ятках дерев'яної сакральної архітектури в восьми районах області. Також плануємо встановити сучасну систему пожежогасіння на 5 пам’ятках національного значення за 350 тисяч гривень".

За її словами, ще 700 тисяч гривень виділять з обласного бюджету на виконання проектної документації та виконання протиаварійних робіт на пам’ятці національного значення замку-палаці в смт Поморяни Золочівського району. 

Окрім того, буде проведено дослідження, вивчення та впорядкування восьми історичних кладовищ, поховань та меморіалів у п’яти районах області. На ці потреби використають 320 тисяч гривень. На здійснення пошуку і впорядкування поховань жертв війни та політичних репресій на території десяти районів області передбачено використати 600 тис грн. Ще 700 тисяч гривень заплановано скерувати на впорядкувати поховання на Верецькому перевалі та на спорудження пам’ятного меморіалу.

Також передбачено реалізувати пілотний проект "Археологічний кадастр Львівської області" та продовжити археологічні дослідження на суму у 340 тис грн. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ