Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Личаківському цвинтарі відремонтували надгробок Йосипа Кишакевича

фото - пресслужба Личаківського кладовища
фото - пресслужба Личаківського кладовища
фото - пресслужба Личаківського кладовища
фото - пресслужба Личаківського кладовища
1/2
На полі 16 дирекцією ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар»» відремонтовано надгробок Йосипа Кишакевича (1872-1953) – композитора і хорового диригента, священика УГКЦ, військового капелана.

Про це інформує пресслужба кладовища.

Отець Йосип Кишакевич був одним із засновників хорового товариства «Боян».

 На жаль, про його творчість і досі немає грунтовних досліджень, за винятком праці Л.Кияновської.  Проте, твори композитора завжди були окрасою майже всіх концертів у Львові, а диригентами –  Л. Туркевич, І. Охримович, М. Гайворонський, І. Гриневецький і Б. Кудрик.

І мало хто знає, що всесвітньовідома колядка «Спи, Ісусе, спи», яка виконується у Різдвяному вертепі, належить Й. Кишакевичу.

Перші композиції –  квартети, вальси, сольні пісні, коломийки створені для гімназійного хору та оркестру у Перемишлі. Згодом навчається у  Львівському університеті на  філософському факультеті (богословія), а у 1896 році стає священиком у Перемишлі. У виборі духовного життєвого шляху вирішальну роль зіграв той факт, що  переважна більшість тогочасних композиторів Галичини мали священичий сан, як о. Михайло Вербицький, о. Віктор Матюк та інші.

З іменем Й. Кишакевича  пов’язане піднесення музичного життя Перемишля. Тут о. Йосип Кишакевич написав багато хорових композицій, став одним  із засновників музичного товариства «Боян» у Перемишлі, був також одним із тих, хто брав участь в організації Львівського «Бояна» (1891).

Військовий капелан - з 1901 до 1907 року в Ярославі, у 1907-1908 рр. - у Львові, потім в Буді в Далмації у 1908-1912 рр., з 1912 до 1918 - знову у Львові. З 1 листопада 1915 року - військовий капелан у званні майора. Від 1921 року був капеланом у державній лікарні у Львові.

Відійшов у вічність 18 квітня 1953 року.

Творча спадщина Й.Кишакевича здебільшого зосереджується у вокально-хоровому жанрі, це орієнтовно 200 творів духовно-релігійного змісту, понад 100  світських композицій.

У роки більшовицького тоталітаризму згадувати ім’я о. Йосипа Кишакевича суворо заборонялося.

Серед музичної спадщини композитора: твори для Літургії, кантати «На вічну пам’ять Котляревському», «Калина», «Катерина», «Гамалія», «Тарасова ніч», «Шевченкові», хори «Заповіт», «Наша дума» на слова Т.Шевченка, пісні «Витай між нами, Христе, витай», «Спи, Ісусе, спи», «О спомагай нас, Діво Маріє!» хорові мініатюри, як «Сосна» й інші з циклу «Лірична сюїта». Й.Кишакевич – автор хорових творів на слова О.Олеся, Х.Алчевської, Бальмонт-Левицької. Багато пісень написав композитор на слова Л.Українки, В.Щурата, С.Руданського, Ю.Федьковича, В.Масляка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ