Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На міністра Насалика поскаржились в НАБУ за отримання неправомірної вигоди

Бізнесмен і громадський діяч Олексій Тамразов подав скаргу в НАБУ на міністра енергетики Ігора Насалика через отримання ним неправомірної вигоди у вигляді придбання автомобіля за заниженою ціною.

Чиновники і міністри купують нові VIP авто за ціною битих ?

"Як і говорив, заяву сьогодні відправив. Не знаю, що з цього вийде, але як зразок можете використовувати", - зокрема зазначив в своєму дописі Олексій.

Міністр енергетики Насалик запропонував громадському діячу купити свій Mercedes

"12 квітня 2017р. 
Національне антикорупційне 
бюро України
вулиця Сурикова, 3, Київ, 02000

Заява

Враховуючи суспільний інтерес до антикорупційної боротьби та підвищений рівень уваги до головних антикорупціонерів України, проявляючи активну громадську позицію, мною було проведено аналіз декларацій, опублікованих на сайті НАЗК, з понад яких мене зацікавила наступна суперечлива інформація.

У декларації, розміщеної на офіційному сайті НАЗК (https://public.nazk.gov.ua/…/fc71d8b8-e5b9-4998-8a54-c28108…), міністр Міністерства енергетики та вугільної промисловості України І.С Насалик (надалі – міністр) у розділі про власний автотранспортний засіб зазначив - автомобіль Mercedes-Benz S 500L 4 MATIC 2015-го року випуску, вартість придбання - 1350 тис. грн. Згідно з наявною інформацією за два тижні після придбання автомобіля (липень 2016 року) міністр зробив сервісне обслуговування на офіційному сервісному центрі в м. Києві, де був зафіксований пробіг 9 тис км. Автомобіль не значиться в базі ДТП. Можна стверджувати, що на момент придбання автомобіль був майже новий.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про запобігання корупції»: 

- неправомірна вигода - грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, будь-які інші вигоди нематеріального чи негрошового характеру, які обіцяють, пропонують, надають або одержують без законних на те підстав;

- подарунок - грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які надають/одержують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової.

Звертає на себе увагу занижена ціна, за якою було придбано автомобіль. На спеціалізованих сайтах продажу автомобілів ціна на автомобіль, аналогічний придбаному міністром, дорівнює 121 000 у.о. (3 242 800 грн. за курсом 26,80 грн./1 долл. США): (https://auto.ria.com/auto_mercedes-benz_s-500_19241968.html)

Відповідно до статті 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення), кримінальним злочином є набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі. 

Відповідно до статті 1 Закону України «Про запобігання корупції», неправомірна вигода - грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, будь-які інші вигоди нематеріального чи негрошового характеру, які обіцяють, пропонують, надають або одержують без законних на те підстав.

Враховуючи, що міністр міг отримати в 2016році неправомірну вигоду, а саме: отримав у власність вказаний автомобіль за значно заниженими цінами,

ПРОШУ:

Дослідити факти ймовірного незаконного збагачення міністра Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та прийняти відповідне процесуальне рішення", - зазначено в заяві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ