Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Тернопільщині розчистили австрійський бункер

фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
фото - Суспільне
1/4
В Залізцях на Тернопільщині розчистили австрійський бункер часів Першої світової війни, якому понад 100 років.

Про це пише Суспільне.

Члени громадської організації "Сокіл" завершують роботи в бункері в Залізцях. Голова місцевого осередку цієї організації Сергій Петровський каже, працюють тут три дні:

"Ми вичищаємо від сміття бункер. Між цеглою можна знайти різні цікаві речі. Назовні можна побачити всякі стаканчики, всякі кружечки", - каже Петровський.

Вадим Хоміцький розповів, які речі знайшли в бункері:

"Ми знайшли під час розкопок чорнильниці із написами. Мені здається, що це під час Першої світової війни в бункері були генерали австро-угорського війська і вони ними писали. А ще ми знаходили кружки. Найцікавіше, що ми знайшли – це гільзи. Тут є гільзи 1916 року, 1915, це австро-угорські".

Членкині "Соколу" Софії Любунь 15 років. Дівчина каже, про те, що потрібні волонтери для розчистки, дізналась від інших учасників громадської організації.

Археолог Василь Ільчишин розповів, для чого використовували цей бункер:

"Залізці знаходяться недалеко від колишнього кордону Австро-Угорської імперії й Російської. Ми встановили, що саме тут, біля бункера знаходилася штаб-квартира австро-угорських військ і знаходився їхній шпиталь. І цей бункер мав бути для вищого офіцерського складу, для керівників цієї частини армії, яка тут базувалася. На випадок артилерійського обстрілу і бомбардувань".

Під час дослідження бункера на австрійському аукціоні знайшли фото 1915 року. Воно зроблене біля цього бункера, каже Василь Ільчишин. За його словами, на фото зображений останній імператор Австро-Угорської імперії Карл І. На той час він був принцом і відвідував бойові позиції в Східній Галичині і Буковині.

"В нього спина така пряма, він такий міцний чоловік. Судячи з підпису під фотографією, вона належала одному з офіцерів, з ким він вітався", - каже Ільчишин.

Це фото Василь Ільчишин викупив за 35 євро, це – більше тисячі гривень. Надалі знімок та знайдені в бункері речі зберігатимуться в Залозецькому краєзнавчому музеї. А будівля, за його словами, буде відкрита для туристів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ