Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

На території заповідника "Тустань" відбувається незаконне захоплення землі

На території державного історико-культурного заповідника "Тустань", що у Карпатах, відбувається незаконне захоплення землі.
Державний історико-культурний заповідник «Тустань». Фото Гал-інфо.

В кінці серпня ГУ Держгеокадастру у Львівській області передав у власність приватній особі ділянку на території Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

У травні 2020 року ділянка з’явилась на публічній кадастровій карті під цільовим призначенням «Землі запасу», а вже в серпні з’являється наказ про надання у власність ділянки фізичній особі для ведення садівництва.

«Все це схоже на добре відкатану схему. Це територія заповідника, але її незаконно передають для ведення садівництва фізичній особі. Яке може бути садівництво на території пам’ятки археології?» - коментує Андрій Котлярчук, директор Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

«У Держгеокадастрі мають Детальний план території заповідника та схему охоронних зон пам'ятки, то ж не могли не знати, що передають ділянку фізичній особі в незаконний спосіб» - додав Андрій Котлярчук.

Згідно з українським законодавством заповідник створений для опіки над Тустанню, яка є унікальним національним культурним надбанням. Територія пам’ятки археології може бути виключно державною власністю, історико-культурного призначення; її передача у приватну власність - є злочином проти українського народу.

Тустань стала популярним і доступним туристичним місцем, з базовою інфраструктурою, новими дорогами. Проводиться активна промоція локації, зростає потік відвідувачів.

«Зростання популярності привабило охочих до легкої наживи, - пояснює Василь Рожко, керівник ГО «Тустань», - Держгеокадастр доживає останні дні перед розформуванням, і цим, припускаю, вирішили скористатись його посадові особи, очевидно сподіваючись лишитися непокараними».  

Заповідник вже подав запити до ГУ Держгеокадастру у Львівській області, а також звернувся листами до Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради з проханням вжити усіх можливих заходів, щоб зупинити незаконне захоплення земель, повернути ділянку в державну власність з подальшою передачею в постійне користування Заповідника і забезпечити дотримання законодавства щодо охорони національного надбання.

Передісторія:

Ще в 1994 році Кабінет Міністрів України , враховуючи історичну, археологічну та природну цінність пам'яток IX-XIII століть - наскельного оборонного комплексу міста-фортеці Тустань біля с. Урич Сколівського району Львівської області, оголосив комплекс пам'яток державним історико-культурним заповідником "Тустань" з метою їх схоронності та раціонального використання. Тустань є пам’яткою археології національного значення. У 2012 році пройшла громадські обговорення і затверджена містобудівна документація – Детальний план території Державного історико-культурного заповідника «Тустань». Містобудівна документація є основою для подальших рішень щодо відведення і призначення земель.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ