Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Волині виявили 13 випадків піару потенційних кандидатів на бюджетних коштах

Волинь: ОПОРА зафіксувала 13 випадків ʺпіаруʺ потенційних кандидатів на бюджетних коштах.

Протягом вересня 2020 року Громадянська мережа ОПОРА, спостерігаючи за активністю потенційних кандидатів у Волинській області, виявила 13 випадків ʺпіаруʺ потенційних кандидатів на бюджетних коштах.

Піар нардепів на коштах з держбюджету

У вересні 2020 року чинні народні депутати і потенційні кандидати від політичної партії ʺЗа майбутнєʺ Вячеслав Рубльов, Ірина Констанкевич та Ігор Гузь, відвідуючи різні населені пункти у виборчих округах, в яких вони обиралися, і в яких виявили бажання брати участь у місцевих виборах 25 жовтня, розповідали, що ʺз їх ініціативиʺ чи ʺза їх сприянняʺ виділялися кошти з державного бюджету на облаштування територій, будівництво чи реконструкцію інфраструктурних об’єктів, закупівлю техніки, меблів чи обладнання для комунальних закладів тощо. Зокрема, протягом місяця виявлено 3 випадки ʺпіаруʺ на бюджетних коштах нардепа і нині кандидата Ігоря Гузя, 7 – Вячеслава Рубльова та 2 – Ірини Констанкевич.

Нагадаємо, що трьох народних депутатів зареєструвала Волинська обласна виборча комісія кандидатами до Волинської обласної ради під час засідання 23 вересня 2020 року згідно з постановою №8.

ОПОРА на Волині фіксує агітаційні порушення

Ще 28 серпня на телеканалі ʺАверсʺ було опубліковано критичний матеріал на адресу голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка, в якому розповідають, що губернатор приїхав ʺпіаритисьʺ на відкритті школи у м. Горохів, яку ʺприписалиʺ до об'єктів, збудованих в рамках програми ʺВелике будівництвоʺ. Наголошують, що у переліку об'єктів саме в цій програмі Горохівської школи немає. Разом з тим, розповідають про причетність до будівництва закладу нардепа Вячеслава Рубльова, який сам хотів приїхати на відкриття школи, бо ʺвипрошувавʺ у держави кошти на цей об'єкт.

ʺПоки Вячеслав Рубльов поїхав на всеукраїнський з’їзд партії ʺЗа майбутнєʺ, Юрій Погуляйко швиденько відкрив новозбудований корпус школи на окрузі Рубльова і помпезно подякував президенту за новеньку альма-матер. Але справа в тому, що Володимир Зеленський має відношення до цього закладу поскільки-постільки, бо його збудували ще за минулої президентської каденції, а в цьому році будівництво лише завершилиʺ, - розповідають у сюжеті і додають: ʺВячеслав Рубльов і сам був не проти привітати школярів у новеньких класах, бо ж опікувався цим навчальним закладом…ʺ.

3 вересня на цьому ж телеканалі вийшов ще один сюжет на цю тему, де знову розповідають, що причетність до будівництва школи має не голова Волинської ОДА, а народний депутат Вячеслав Рубльов (фракція ʺСлуга народуʺ, кандидат від партії ʺЗа майбутнєʺ), який лобіював розблокування коштів з ДФРР і соцеконому на цей об'єкт.

Разом з тим, 1 вересня 2020 року на місцевому телеканалі ʺАверсʺ з'явився сюжет ʺЧерез нестачу коштів у місті Рожище не можуть облаштувати футбольне полеʺ. У ньому депутат Рожищенської районної ради Оксана Філіпчук розповідає про те, що напередодні виборів 2019 року нині чинний нардеп Вячеслав Рубльов  пообіцяв посприяти добудові стадіону у м. Рожище. Відтак, нардепу вдалось ʺвибитиʺ з соцеконому кошти у сумі 1,5 млн грн на його добудову.

В цей же день на YouTube-каналі  телеканалу ʺАверсʺ опублікували відео ʺВідкрили оновлене приміщення школи у селі Карасинʺ. На відео розповідають про оновлену школу в с. Карасин Маневицького району, до реконструкції якої залучала кошти чинна нардепка і на той момент потенційна кандидатка Ірина Констанкевич (ʺЗа майбутнєʺ). Зокрема, голова Прилісненської громади Ігор Терещенко у сюжеті розповідає, що батькам учнів, які навчаються у цій школі, нардепка пообіцяла, що виділить 1 млн грн на реконструкцію школи. Далі на відео розповідають, що Ірина Констанкевич також посприяла у виділенні коштів на закупівлю парт в усі класи і столів в учительську. В цей же день з'явилась публікація в ІА ʺВолинські новиниʺ про відкриття цього закладу. У публікації наводиться цитата Ірини Констанкевич, яка заявляє, що кошти на інфраструктурний об'єкт залучали з державного бюджету (інфраструктурну субвенцію) та з обласного бюджету, чому ʺсприявʺ депутат Волинської обласної ради Іван Киричик.

19 вересня 2020 року у місцевих виданнях ʺБугʺ та ʺНововолинський інформаційний порталʺ виявлено публікації ʺЛавочки та смітники, освітлення та зелені насадження: У центрі Іванич облагородили територію біля спортмайданчикаʺ та ʺВ Іваничах облагородили територія біля спортмайданчика: провели освітлення, висадили зелень та встановили лавочкиʺ. У матеріалах йдеться про те, що у селищі Іваничі було збудовано спортивний комплекс вартістю 1 млн грн за кошти державного бюджету, які ʺзалучивʺ народний депутат Ігор Гузь, який балотується до Волинської обласної і Новолинської міської рад від політичної партії ʺЗа майбутнєʺ. Також у матеріалах розповідають про те, що біля спорткомплексу планується ще будівництво майданчиків для баскетболу та волейболу, тенісного корту, встановлення тенісного столу та тренажерів, а кошти на це планують залучити з бюджету ОТГ, держбюджету і благодійного фонду Ігоря Палиці ʺТільки разомʺ.

Цього ж дня у місцевому виданні ʺКордонʺ було виявлено публікацію ʺЛише перед виборами влада Нововолинська виділила кошти на добудову стадіону у Благодатномуʺ, зміст якої поєднує критику чинного міського голови Нововолинська Віктора Сапожнікова і піар чинного народного депутата від округу №19, потенційного кандидата до Волинської обласної і Нововолинської міської рад від партії ʺЗа майбутнєʺ Ігоря Гузя. У матеріалі йдеться про добудову стадіону у селищі Благодатне і про те, що на будівництво цього об'єкта було виділено 800 тис. грн з державного бюджету за поданням парламентаря.

22 вересня на YouTube-каналі місцевого телеканалу ʺАверсʺ виявлено сюжет ʺЯк на Горохівщині оновлюють заклади освітиʺ. У сюжеті йдеться про те, що у с. Підбереззя Горохівського району у підвальному приміщенні сільської ради планують відкрити спортивний комплекс за кошти державного бюджету, які виділили ʺзавдяки сприяннюʺ народного депутата із фракції ʺСлуга народуʺ, потенційного кандидата у депутати Волинської обласної ради від партії ʺЗа майбутнєʺ Вячеслава Рубльова.

24 вересня на YouTube-каналі телеканалу ʺАверсʺ було опубліковано відео ʺПартія ʺЗа майбутнєʺ представила кандидатів у Копачівській громадіʺ. Сюжет висвітлює форум прихильників партії ʺЗа майбутнєʺ у с. Копачівка, на якому представили кандидатів на виборах 25 жовтня, зокрема, чинного голову Копачівської громади і потенційного кандидата на посаду Копачівського сільського голови Олександра Совтиса та чинного нардепа від ʺСлуги народуʺ і нині кандидата у депутати Волинської обласної ради від партії ʺЗа майбутнєʺ Вячеслава Рубльова. Поряд зі згадкою потенційних кандидатів на відео розповідають, що в громаді було зроблено за кошти обласного бюджету, а також згадують, що ʺза сприянняʺ народного депутат Вячеслава Рубльова у місцевому будинку культури було замінено вікна.

Дочасна агітація на Волині: хто і як

25 вересня на YouTube-каналі місцевого телеканалу ʺАверсʺ було опубліковано одразу три сюжети з ознаками піару на бюджетних коштах чинних нардепів і нині кандидатів у депутати Волинської обласної ради Вячеслава Рубльова та Ірини Констанкевич.

Зокрема, в одному з відеоматеріалів йдеться про заміну системи опалення у школі с. Навіз Рожищенського району. Також повідомляють, що ʺза сприянняʺ чинного нардепа Вячеслава Рубльова (ʺСлуга народуʺ) було виділено 280 тис. грн на капітальний ремонт системи опалення, та ще 400 тис. грн – на встановлення котла з фонду соціально-економічного розвитку. В іншому сюжеті розповідають про ремонт дороги Сокіл – Рожище, на ремонт якої ʺза спринняʺ нардепа було виділено 100 млн грн з державного бюджету. Третє опубліковане відео стосувалось закупівлі 10 автомобілів швидкої допомоги для відділень екстреної медичної допомоги на Волині за кошти державного бюджету. Наприкінці сюжету з’являється згадка про народну депутатку Ірину Констанкевич, яка ʺсприялаʺ, щоб автомобілі були направлені саме на Волинь, в конкретні громади.

В цей же день в інтернет-виданні ʺБугʺ виявлено публікацію ʺСтартував ремонт дороги нововолинськ-Іваничіʺ. У матеріалі опубліковано відео зі сторінки чинного нардепа і нині кандидата у депутати Волинської обласної ради та Нововолинської міської ради від партії ʺЗа майбутнєʺ Ігоря Гузя, який розповідає про початок обіцяного ним ремонту дороги Нововолинськ-Іваничі. У публікації йдеться, що ʺза сприянняʺ нардепа на ремонт цього автошляху з держбюджету виділено 25 млн грн. Нардеп також розповідає, що спільно з іншими народними депутатами буде лобіювати виділення ще 25 млн грн на завершення робіт.  

Громадянська мережа ОПОРА вкотре наголошує, що популяризація потенційних кандидатів за рахунок бюджетних коштів – неприпустимий спосіб підвищення власного рейтингу чи впізнаваності серед виборців, особливо під час виборчого процесу. Такими діями потенційні кандидати, а нині – уже зареєстровані кандидати створюють нерівні умови для своїх опонентів на виборах. Лише зміна механізму виділення державних субвенцій та підвищення рівня прозорості і зрозумілості виділення коштів, а також дотримання принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України можуть врегулювати це питання.

ʺПіарʺ на коштах з місцевих бюджетів

Протягом вересня Громадянська мережа ОПОРА також виявила кілька фактів ʺсамопіаруʺ потенційних кандидатів на коштах з місцевих бюджетів.

Так, 11 вересня 2020 року у місцевому виданні ʺПід приціломʺ було виявлено публікацію ʺДіти - це наше майбутнє: Волинський перинатальний центр відсвяткував першу річницюʺ, спрямовану на популяризацію народного депутата України, лідера політичної партії ʺЗа майбутнєʺ і потенційного кандидата у депутати до Волинської обласної ради від політичної партії ʺЗа майбутнєʺ Ігоря Палиці. У матеріалі поряд із потенційним кандидатом згадуються виділені 117 мільйонів з обласного бюджету на будівництво закладу, а також згадується, що особлива заслуга у тому, що на Волині функціонує такий заклад належить благодійному фонду ʺТільки разомʺ, засновником якого є Ігор Палиця. Також тут згадують, що Ігор Палиця особисто лобіював виділення коштів на будівництво закладу.

20 вересня у місцевому виданні ʺПерший канал соціальних новинʺ з'явилась публікація ʺУ Луцьку відкрили ще один спортмайданчик із поліуретановим покриттямʺ. У матеріалі йдеться про відкриття інфраструктурного об'єкта у місті Луцьку на вул. Володимирській, 95а, яке відбувалось 19 вересня 2020 року. На відкритті побував радник Луцького міського голови і на той момент уже потенційний кандидат Ігор Поліщук, якого 18 вересня під час партійної конференції партії ʺЗа майбутнєʺ висунули кандидатом на посаду Луцького міського голови і кандидатом у депутати до цієї ж ради. Під час заходу голові ОСББ, на території якого відкрили майданчик, Ігор Поліщук від імені міської ради подарував спортивний інвентар для гри у футбол, волейбол і баскетбол. Протягом останнього часу таких спортивних майданчиків відкрили у Луцьку уже 14. На відкритті майже кожного з них публічно виступає Ігор Поліщук. Втім, його виступи не супроводжуються партійною символікою чи закликами голосувати чи не голосувати за кандидата чи партію.

11 вересня на офіційному сайті Волинської обласної організації політичної партії ВО ʺБатьківщинаʺ з'явилась публікація про те, що з ініціативи бюро Волинської обласної парторганізації, Ковельського міського голови у школах міста організували харчування дітей за кошти міського бюджету. У матеріалі також йдеться, що за словами секретаря ради Віри Федосюк (ВО ʺБатьківщинаʺ)з міського бюджету буде частково профінансовано харчування всіх учнів молодших класів, а вартість таких обідів будуть доплачувати батьки.

Нагадаємо, що 21 вересня 2020 року Ковельський міський голова Олег Кіндер одним із перших в Україні підписав Декларацію підтримки Кодексу етичної поведінки під час місцевих виборів, розробленого Громадянською мережею ОПОРА. Після підписання Декларації посадовцем, ОПОРА не виявляла фактів його ʺсамопіаруʺ на бюджетних коштах.

Волинська обласна територіальна виборча комісія зареєструвала Ігоря Палицю кандидатом у депутати до Волинської обласної ради від політичної партії ʺЗа майбутнєʺ відповідно до постанови №8 від 23 вересня 2020 року. Разом з тим, Луцька міська територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатами у депутати від політичної партії ʺЗа майбутнєʺ Ігоря Поліщука та Ігоря Палицю згідно з постановою №15 від 22 вересня 2020 року. Ковельська міська територіальна виборча комісія зареєструвала Олега Кіндера кандидатом на посаду Ковельського міського голови відповідно до постанови №21 від 24 вересня 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ