Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На заході України розширюють площі лісів

В зоні відповідальності Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства тривають роботи із збільшення площі лісів Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей.

Карпати – найбільш лісистий регіон країни, однак збільшити площу лісів можливо за рахунок включення до державного лісового фонду земель, які на даний час вкриті самосійними лісами.

Робота з виявлення та збереження самосійних лісів проводиться на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів» від 20.06.2022р. № 2321-IX.

У листопаді 2023 року фахівцями управління спільно з представниками постійних лісокористувачів за допомогою дешифрування супутникових знімків карти ВО «Укрдержліспроект» ідентифіковано, у тому числі  перевірено лісокористувачами в натурі,  6,5 тис га самосійних ділянок поза межами лісового фонду.

За результатами спільної роботи управління направило 99 Подань до органів місцевого самоврядування щодо віднесення вищезгаданих сформованих земельних ділянок у межах об’єднаних територіальних громад до самозалісених та внесення даних до Державного земельного кадастру як про самозалісені ділянки з подальшим їх закріпленням за постійним лісокористувачем відповідно до вимог ст. 17 Лісового кодексу України.

Також направлено звернення до голів державних районних адміністрацій щодо взяття на контроль вирішення порушених у Поданнях до об’єднаних територіальних громад питань щодо віднесення ідентифікованих земельних ділянок до самозалісених.

З метою раціонального використання лісових земель управління у Поданнях рекомендувало органам місцевого самоврядування при розгляді на сесіях питань щодо ідентифікованих самозалісених ділянок запрошувати представників постійних лісокористувачів, які здійснюють лісогосподарську діяльність на території громади.

Окрім цього, на Івано-Франківщині проведено наради у районних державних адміністраціях за участі представників Західного міжрегіонального управління ЛМГ, постійних лісокористувачів та територіальних громад області з проблемних питань щодо визначення самозалісених земель, їх передачі в користування державним або комунальним лісогосподарським підприємствам, а також необхідності вжиття заходів із забезпечення охорони та ведення лісового господарства на ненаданих для ведення лісового господарства лісових землях, що перебувають у комунальній власності.

Загалом, відповідно до статті 57-1 Земельного кодексу України Західним міжрегіональним управлінням лісового та мисливського господарства направлено 253 клопотання до органів місцевого самоврядування щодо ідентифікації та віднесення цих земельних ділянок до категорії самозалісених на загальну площу 14,8 тис  га.

Отримано погодження від місцевих громад про віднесення до самозалісених земель 1,2 тис га земельних ділянок комунальної власності. Також рішеннями сесій органів місцевого самоврядування надано дозвіл постійним лісокористувачам на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок зі зміною цільового призначення:

  • ДП «Ліси України» загальною площею 298,6 га;
  • ДЛГП «Галсільліс» - 366,6га.

У постійне користування передано землі комунальної власності:

  • державним підприємствам - 6,4 га земель;
  • комунальним підприємствам - 18,2377 га.

Робота зі створення нових лісів триває.

Чому це важливо? Самосійні ліси мають природне походження та є більш стійкими, у порівнянні зі штучними. Окрім того, ліси накопичують вуглець з атмосфери – головну причину зміни клімату.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ