Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Настільні ігри: правила вибору, жанри

Cучасні діти, та й дорослі, багато часу проводять за комп’ютером. Його використовують більше не для навчання, а з метою розважитись, хоча користі від цього дуже мало.

Після довгого сидіння псується зір, постава, виникає відчуття втоми й виснаженості. Відволіктися, відпочити, або і взагалі відмовитись від гаджетів допоможуть настільні ігри для дорослих і дітей.

Якщо ще кілька десятиліть тому на українському ринку було лише декілька пропозицій, то зараз асортимент значно розширився. З’являються нові компанії, які займаються локалізацією, тобто, перекладом і адаптацією, світових бестселерів, а також випускають власні. Дуже багато ігор вивчають культуру, історію, географію України, в цілому створені на патріотичну тематику.

Декілька порад перед придбанням настолки

Варіантів дуже багато, й постійно з’являються нові, тому серед них можна розгубитися. Насправді кожна гра має чітке призначення, наприклад, для дітей або дорослих. Існують варіанти тільки для малюків, вони можуть гратися з ними самостійно, з друзями або у супроводі батьків. У них, зазвичай, дуже прості та зрозумілі правила, а сам процес не розтягується дуже надовго.

Перш ніж придбати ту чи іншу настолку, варто дізнатися більше про ігровий процес, адже деякі потребують багато вільного простору. Існують і більш компактні з мінімальною кількістю елементів, призначені для подорожей. Їх можна брати із собою куди завгодно, не переживаючи, що якась окрема картка чи невеликий кубик загубляться. Має значення й кількість гравців, адже настолки бувають як для одного, так і для великих компаній.

Ще один важливий критерій вибору – вік. Існують ігри окремо для дітей і для дорослих, останні відрізняються за тематикою. Вони можуть бути як стратегічними чи економічними, просто складнішими за правилами й довготривалими, так і еротичними або алкогольними. Деякі розраховані на пари, тобто, у них цікаво грати вдвох, є й такі, що передбачають участь компанії.

Жанри настільних ігор: які вибрати

Їх класифікують за різними критеріями, проте найбільш популярною є саме тематика. Існують такі настолки:

  • для компаній. Найкращий варіант для тих, хто любить влаштовувати посиденьки із друзями вдома або в кафе, шукає гарну розвагу для вечірки. Вимагають від учасників проявити конкретні вміння й таланти;
  • детективи. Гравцям потрібно мислити, аналізувати, зіставляти факти й помічати дрібні деталі. За сюжетом вимагається виконувати завдання, знайти союзників, злочинця;
  • економічні. Засновані на ринкових відносинах – це, наприклад, знаменита «Монополія» та її версії;
  • стратегічні. Це завжди складні правила, заплутаний сюжет, ходи, які потрібно продумувати наперед. Гравцеві пропонується взяти участь у війні, побудувати місто тощо.

Є й багато інших жанрів – пригоди, фантастика, логічні. Буває, що в одній грі поєднується відразу декілька, тоді вона стає ще цікавішою і складнішою.

"Джерело: сайт rozum.com.ua"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ