Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Наступного року минає термін оренди землі, на якій знаходиться могила Євгена Коновальця, і влада Роттердама серйозно порушує питання про його перепоховання в Україні (уточнено)

Наступного року минає термін оренди землі, на якій знаходиться могила полковника Армії УНР, голови Проводу Українських Націоналістів Євгена Коновальця. Про це «Гал-info» повідомив заступник голови Львівської ОДА Тарас Батенко. За його словами, вже сьогодні міська влада голландського міста Роттердама, на кладовищі Кросвік якого, власне, і похований провідник ОУН, ставить питання про перепоховання Євгена Коновальця вже на території України.

Як наголосив Тарас Батенко, перед владою нашої держави зараз стоїть питання, де перепоховати полковника Армії УНР — у Києві чи у Львові. За його словами, влада Львівщини цілком готова зайнятися цією проблемою.
«Ми пропонуємо створити Алею почесних поховань на Личаківському кладовищі, де були б перепоховані лідери українського підпілля. Центральною, звичайно ж, була б могила Євгена Коновальця. Загалом же, Алея могла би налічувати близько 80 могил видатних діячів підпілля. Якщо для створення такого пантеону у Києві ще треба шукати місце, то у Львові воно вже є і жодних проблем з цим не виникне. Зараз це питання є дуже актуальним, адже виходить термін не тільки оренди землі, на якій похований Євген Коновалець, а й оренди землі під могилами інших лідерів підпілля», — наголосив Тарас Батенко.
Щоправда, перевезти останки полковника Армії УНР та територію України та перепоховати їх на Личакові, як зазначив заступник голови Львівської ОДА, найшвидше можна буде лише наступного року. Попередній склад Кабінету Міністрів, за його словами, вітав ініціативу львівських посадовців і готовий був фінансово посприяти у цьому. Сьогодні ж влада Львівщини побоюється, що із затвердженням нового уряду, сформованого в основному із представників антикризової коаліції, питання перепоховання такої знакової постаті як Євген Коновалець просто може зависнути у повітрі.
Як розповів Тарас Батенко, нещодавно керівник Львівщини Петро Олійник зустрівся із Президентом УНР в екзилі Миколою Плав’юком і обговорив з ним питання перепоховання Євгена Коновальця на території України. Крім цього, керівництво Львівщини днями отримало лист від Міністерства зовнішніх справ України, в якому йдеться про те, що українське Консульство в Нідерландах обговорило з місцевою владою Роттердама перепоховання полковника Армії УНР. Голландська сторона вимагає лише надати їй інформацію щодо назви та реквізитів установи, яка займатиметься транспортуванням останків Коновальця, а також інформацію щодо установи, яка здійснюватиме розрахунок за транспортування.
За словами Тараса Батенка, перепоховання Євгена Коновальця відбуватиметься зі співфінансування уряду, влади Львівщини, якщо, звичайно ж, чільник підпілля, буде перепохований в нашій області, а також громадських організацій, яким це небайдуже.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ